Читај ми!

Радојевић: Барикаде су реакција – на протесту желимо да покажемо колико нас има и шта чувамо

На северу Косова и Метохије, Срби већ 13 дана протестују на барикадама. Уклониће их, поручују, када Приштина ослободи Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића и када са севера повуче специјалне снаге косовске полиције. Милан Радојевић, члан Кризног штаба Косовске Митровице каже за РТС да на протесту заказаном за 12 часова желе да покажу лица лекара, професора, медицинских сестара, техничара, мајки, очева… "Барикаде нису било каква акција него реакција, нису уперене према Приштини и Албанцима. Оне су искључиво одбрамбени механизам за Србе на северу КиМ", истиче Радојевић.

Милан Радојевић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је повод протеста су најновије претње које одлазе из Приштине и од стране министра унутрашњих послова Џељаља Свечље и Аљбина Куртија који је рекао да барикаде могу да се уклоне уз жртве.

"То је најновија претња која нам долази из Приштине, поред сијасет других које свакодневно добијамо од њих. Данас желимо да покажемо лица наших лекара, професора, медицинских сестара, техничара, мајки, очева на које Курти жели да удари и које жели да ликвидира. То су озбиљне претње. Данас желимо да покажемо наша лица, колико нас има, за шта се боримо и шта чувамо. Ми не бранимо само живот на северу КиМ, него бранимо право Срба на повратак, право СПЦ за повраћај земље Високим Дечанима, за ћирилицу, бранимо права свих Срба на КиМ", наглашава Радојевић.

Истиче да су исцрпели све могућности које су имали и политичким и институционалним дијалогом док су били у институцијама.

"Апеловали смо и на представнике међународне заједнице да потези које вуче Приштина су неиздрживи и да ако се наставе довешће нас до овога. То смо и нагласили на последњем састанку са господином Ескобаром у просторијама општине северна Митровица. Јасно смо рекли да ако се настави са једностраним потезима Приштине то ће бити последњи састанак у тој згради. То су изнуђени потези и народ то више не може да трпи. Нова хапшења наших суграђана, нове базе на северу КиМ, узурпирање приватног земљишта, то су ствари преко којих се не може прећи. Ово је би изнуђен потез. Барикаде нису било каква акција, него реакција, нису уперене према Приштини и Албанцима. Оне су искључиво одбрамбени механизам за Србе на северу КиМ", напомиње Радојевић. 

Захтеви су, додаје, јасни.

"Тражимо ослобађање Пантића, Аџића, укидање спискова на којима се налазе Срби за наводно рушење уставног поретка Косова, повлачење јединица са севера КиМ и гашење четири новоформиране базе на узурпираном земљишту. И данас ће бити велики протест који ће окупити велики број људи са КиМ, не само са севера који ће дати подршку људима који даноноћно бораве на барикадама", указује Радојевић.

За кварење односа није заслужна српска заједница 

Наводи да за кварење односа није заслужна српска заједница.

"Наша рука разговора и помирења и даље стоји у ваздуху и ми морамо имати саговорника. Ми нисмо имали саговорника у Приштини. Сви потези које је Приштина вукла су ишли ка томе да се наруше мир и стабилност, не само на северу, него на читавом КиМ. Као резултат те погубне политике Куртија данас имамо ове барикаде које су заиста изнуђене", наводи Радојевић.

Ми немамо исту перцепцију реалности.

"Данас ће господин Курти имати прилику да се увери у неколико хиљада Срба на протестном скупу, да погледа у лице људе које он назива криминалцима. То су интелектуалци, лекари, бивше судије, тужиоци, професори. Те људе називати криминалцима је таргетирaње, што није страно Куртију који то ради месецима. Ми сваког можемо да погледамо у очи, одлучни смо да бранимо ставове", наглашава Радојевић.

Каже да су и међународне дипломате упозоравали месецима да може да дође до оваквог исхода.

"Ово су изнуђени потези, месецима уназад трпимо тортуру институција у Приштини. Нама је било забрањено да обављамо вакцинацију на КиМ, а у том тренутку је Србија имала вакцине које је нудила и Албанцима. Забрањено је гласање на изборима, на референдуму, Све су то потези који доводе до неповерења народа. Ми смо упозоравали представнике међународне заједнице да није довољно објављивати осуде на друштвеним мрежама, него предузети конкретне акције против Приштине", истиче Радојевић.

То, додаје, говори да су на линији са представницима Приштине.

"Девет година чекамо на формирање ЗСО. Боље да су утицали на представнике Приштине да се формира ЗСО. Да се она формирала пре девет година, ми вероватно данас не бисмо стајали овде", додаје Радојевић.

ЗСО би донела сигурност 

Према његовим речима, ЗСО би донела, надају се, некој врсти сигурности.

"Да можемо одлучивати о свом животу, о ономе што је договорено у Бриселу, да можемо уређивати свој живот у општинама у којима живимо. Не тражимо ништа више од тога, али изгледа да је и то некоме превише. Зато смо одлучни да останемо овде и истрајемо у захтевима колико год то буде потребно. Изгледа да одавде заиста нема назад", нагласио је Радојевић.

Наводи да има пуно грађана који долазе и дању и ноћу на барикаде.

"Они су мирни, никога не угрожавају. Једине наоружане групе којих се грађани плаше су припадници косовске полиције. Својим понашањем, непознавањем језика, провокативним фотографијама на друштвеним мрежама, утичу на то да Срби немају поверења у њих. Срби имају поверења у овај народ и држаћемо се заједно до коначне победе", закључио је Радојевић.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво