Читај ми!

Вучевић за РТС: Постоје црвене линије – нема Олује, нема Бљеска, нема марта 2004.

Министар одбране Милош Вучевић каже за РТС да је напета и драматична ситуација на северу Косова и Метохије, као и да последње изјаве додатно забрињавају. Србија мора да буде смирена, морамо да идемо у правцу политичког разговора, али постоје црвене линије – нема Олује, нема Бљеска, нема марта 2004. године, поручује Вучевић.

Милош Вучевић је, говорећи о томе како је протекла ноћ на барикадама на северу Косова и Метохије, навео да није било никаквих додатних догађаја који би водили ка ескалацији, ако уопште то може више да се искомпликује.

"Толико је напета и драматична ситуација на северу КиМ. Оно што је позитивно није било никаквих физичких контаката две стране и нових напада на српску заједницу што, нажалост, не можемо да искључимо да се неће десити у наредним сатима или данима пре свега имајући у виду изјаве које смо јуче чули и од Аљбина Куртија, а нажалост и од неких високих дипломатских представника што додатно забрињава и усложњава ову драматичну ситуацију", додаје Вучевић.

Истиче да су већ 12 дана Срби по не пријатним временским условима на путевима и улицама.

"И даље неки причају о последицама блокаде путева, не баве се узроцима – шта је то и каква је то мука натерала Србе на северу КиМ да изађу на путеве и да се на тај миран и демократски начин боре за права и слободе", наглашава Вучевић.

"Куртијева изјава општа претња Србима" 

Коментаришући изјаве Аљбина Куртија да уклањање барикада не искључује жртве, Вучевић каже да је то претња.

"Апсолутно то је општа претња Србима, а ја бих додао да је то претња и Србији. То је претња свима нама, пре свега нашем народу који живи на КиМ и јасна порука да Аљбин Курти не мари ни за људске жртве. Он је јуче ујутру поручио да га не интересује цена у људским животима", наводи Вучевић.

Указује да су такве изјаве опасне, јер показују да "Курти не одустаје од спровођења терора над Србима, насиља над Србима и његовог крајњег циља, а то је да се Срби покупе и напусте огњишта".

"Не треба да мистификујемо шта је крајњи циљ владе Аљбина Куртија, да се етнички очисти Косово, пре свега север", додаје министар.

Поручио је да не смемо да заборавимо да имамо не мали број Срба који живе и јужно од Ибра.

"Не смемо те људе да заборавимо. Врло је компликована ситуација, а када имате амбасадора најјаче европске државе каква је Немачка који каже да то све мора бити склоњено до 25. децембра, а претходно Курти каже биће склоњено без обзира на жртве – онда је то сценарио који нас води не у смиривање, него у потпуни хаос", наводи Вучевић.

На питање шта значе такве поруке за наше безбедносне службе и за нашу војску, Вучевић истиче да то значи да нема опуштања.

"То значи да Србија мора да настави све што је до нас у контексту дипломатских контаката и разговора и да колико год да све ово што се дешава код сваког до нас буди један емотиван набој, мора да превлада и да се руководимо рационалним резонима, да рационално промишљамо и да не дозволимо да нас емоције обузму у том смлислу да направимо неку грешку", поручује Вучевић.

"Важно да будемо смирени и рационални"

Еулекс је упозорио на узнемирујућу ситуацију на северу, а забринути су, кажу, због наоружаних и маскираних појединаца и група.

"Ја се надам да Еулекс мисли на илегалани приступ, запоседање позиција на северу од стране онога што они дефинишу као косовска полиција. Мислим да не прича опет о српској заједници. Надам се да прича о Куртијевој полицији која супротно свим важећим међународним споразумима, актима које гарантује и та иста ЕУ, они запоседају положај на северу КиМ који не смеју да улазе без сагласности градоначелника те четири општине", наводи министар.

Подсетио је да је Приштина сменила и командира полиције региона Север.

"Да не буде опет да су неке српске криминалне паравојне формације у питању, да не идемо опет у том правцу и тај наратив и сценарио из деведесетих година опет да се вади из неке фиоке", истиче Вучевић.

"Зато је важно да будемо и смирени и рационални да не бисмо ушли у ту матрицу, пошто су писци тих сценарија нама добро познати и сада нам наговештавају каква би могла бити подела улога. Ми не смемо опет ући у ту причу да наседнемо и да смо ми они лоши момци који кваре све што је идеално", додаје.

Одговарајући на питање где се у овом тренутку налазе наша војска и полиција и колико су удаљени од административних пунктова, Вучевић каже да су војска води рачуна у свим аспектима безбедности.

"Наша војска је добро распоређана у складу са стратешким проценама и оперативно-тактичким задацима, тако да наша војска води рачуна о свим аспектима безбедности наше државе", поручује Вучевић.

"Србија мора да буде смирена, морамо да идемо у правцу политичког разговора, али постоје црвене линије – нема Олује, нема Бљеска, нема марта 2004. године", закључује Вучевић.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво