Читај ми!

Професор Мијаке о геополитици и Мундијалу: Циљ нам је да Јапан буде међу осам најбољих

Када лидери азијских држва кажу да хладни рат у Азији мора да се избегне, то значи да смо већ у хладном рату, рекао је за РТС професор Кунихико Мијаке, председник јапанског Института за спољну политику и некадашњи саветник премијера Шинза Абеа, убијеног у недавном атентату. У Дневнику је говорио о рату у Украјини и његовим импликацијама у региону Индо-Пацифика, али и о дијалогу Београда и Приштине.

Господине Мијаке, хвала што говорите за РТС. Све очи су упрте у Украјину, ево већ десети месец, које су импликације рата на Јапан, на Далеки Исток?

Хвала на позиву, велика је част бити овде. Јапанци су научили много из рата у Украјини. Али најважнија лекција је да диктатори праве грешке, а апсолутни диктатори праве стратешке грешке, које не могу да се исправе. И пошто је таква грешка направљена у Европи, то значи да слична грешка може да буде направљена у нашем делу света, у региону Индо-Пацифика.

Колико је Тајван далеко од Украјине, геополитички?

Кина је уверена да је Тајван део Кине и не крије амбицију да га војно ослободи, ако буде неопходно, како кажу. Али копнени рат у Украјини и ваздушно-поморски рат око Тајвана су потпуно другачији. Мислим да то није лак задатак за Кину, иако она сада све више и више постаје поморска сила.  

Али мислите ли да су тензије макар мало спласле после састанка председника Бајдена и Сија?

На састанку није било споразума, чак ни напретка. Оно у чему су успели је да су спречили да односи постану гори. И то је одличан посао, постигли су извесне, под знацима навода - споразуме, али пред њима је дуг пут, пре него што постигну нешто значајно.

Које су поруке послали састанци који су уследили - кинексог председника са јапанским премијером и министром спољних послова Тајвана, у Бангкоку?

Кина увек ставља навећи нагласак на односе Кине и Америке. Када је реч о сусрету са премијером Јапана, слично као и са америчким председником, без конкретних споразума и напретка, али договорили су се о састанцима на министарском нивоу. И то је боље него ништа, али и је даље дуг пут.

После изјаве председника Бајдена да очекује од Пекинга да утиче на Пјонгјанг да обустави даље нуклеарне пробе, или ће у супротном Сједињене Државе повећати војно присуство у најмилитаризованијем делу света, Северна Кореја лансира пројектиле. Колико је то забрињавајуће?

Сједињене Државе покушавају да наговоре Кину да изврши притисак на Северну Кореју, да заустави нуклеарни развој, али не верујем да ће у томе бити успеха. Северна Кореја је одлучна да настави са развојем нуклеарног програма, да би опстала. Једноставно речено - опстанак. Оно што је председник Бајден сада рекао је да, ако Северна Кореја настави са нуклеарним пробама, онда ће, не против Кине, већ због самоодбране Јужне Кореје и Америке, предузети акције.

Посетили сте 2019. Приштину, како у овом тренутку видите дијалог Београда и Приштине под окријем ЕУ?

То није лако питање, за било кога ко се бави његовим решавањем. Неопходно је време за помирење за ново приближавање. Ми смо имали проблеме са Корејцима и Кинезима и било је потребно више од 70 година за коначно помирење Сједињених Држава и Јапана 2016. Вредно је напора и требало би ићи тим путем, јер је помирење могуће.

Како видите наслеђе Шинза Абеа и будуће односе Србије и Јапана?    

Шинзо је направио револуцију у креирању јапанске спољне политике. Пре њега, био је већи нагласак на економском развоју, мање се трошило на одбрану. Али, када су претње из окружења такве, као што су биле и пре десет година, онда је време да се промени спољна политика или политика националне безбедности. Сада се крећемо тим путем и потребан нам је некао као што је Абе, у креирању спољне политике.  

Да ли можда очекујете ванредне изборе када се вратите у Јапан?

То зависи од премијера Кишиде. Јапан има парламентарни систем, то би могло да се деси у сваком тренутку. Избори су били прошле године, не очекујем их поново ускоро, иако се имамо унутрашњих потешкоћа. Али, то је политика, како кажу Американци, свака политика је локална, тако је сада у Токију.

Какве вам се чине шансе Јапана на Светском првенству у Катару, после победе над Немачком?

Већ сам био отишао из Јапана, али знам да су сви Јапанци изненађени том победом и пресрећни, као што су Немци разочарани. Последњих 20 година наш фудбал је значајно напредовао, мислим да је циљ да наш тим буде међу осам најбољих репрезентација.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво