Читај ми!

Вујовић и Жиофре: Србија на путу зелене транзиције

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре констатовали су данас да Србија остаје дубоко посвећена чланству у ЕУ и да се напорно ради на постизању напретка у оквиру Поглавља 27, које се односи на животну средину и климатске промене.

Ирена Вујовић је рекла да ће се Министарство заштите животне средине, као координатор Зелене агенде за Србију, постарати да процес Зелене агенде буде блиско координисан са процесом из Поглавља 27 и да та синергија допринесе напретку оба процеса.

"Наставићемо и са радом на Специфичним плановима имплементације директива (ДСИП) и вишегодишњем инвестиционом и финанијском плану (МИФП). У складу са овим, ажурираћемо нашу преговарачку позицију. То нам је био приоритет у 2021. и остаће и у 2023. години", рекла је Вујовић, наводи се у саопштењу Министарства заштите животне средине.

Она је додала да је постигнут значајан напредак у транспоновању и примени захтева Поглавља 27 који је постигнут током протеклих година.

Kако је рекла, ускоро следи усвајање новог сета законских и стратешких докумената.

Амбасадор Жиофре је рекао да ЕУ подржава Србију у развоју нових извора енергије и преласку на зеленију енергију.

"У протеклих 20 година смо обезбедили више од 800 милиона евра за енергетски сектор у Србији. ЕУ финансира велики број еколошких пројеката у земљи попут актуелне изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу", рекао је Жиофре.

Додао је да је ЕУ такође издвојила више од 40 милиона евра за изградњу новог регионалног система за управљање отпадом за Нови Сад и још седам општина.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара