Читај ми!

Селаковић и Мангуш: Окренути нову страну односа Србије и Либије

Србија је вољна да развија сарадњу са Либијом у областима које су на обострану корист, изјавио је министар спољних послова Никола Селаковић након састанка са министарком спољних послова и међународне сарадње Либије Неџлом Мохамед ел Мангуш, која је позвала Србију да поново отвори амбасаду у Триполију.

Министар Никола Селаковић је, на заједничкој конференцији за медије са министарком Неџлом Мохамед ел Мангуш, изразио уверење да ће ова посета, која је иначе уследила одмах након позива који је шеф српске дипломатије упутио либијској министарки током Генералне скупштине УН у Њујорку, бити додатни импулс заједничким напорима да дугу традицију пријатељства две земље оживе.

"Уверен сам да ће ова посета нашој сарадњи дати један нови импулс и једну нову свежину и квалитет нарочито када је у питању развој наше пријатељске и партнерске сарадње у свим областима од обостраног значаја", рекао је Селаковић.

Према његовим речима, данашњи сусрет био је веома пријатељски, отворен и конструктиван, а на њему су потврдили и обострану спремност за интензивирањем пријатељских односа између Србије и Либије на темељу вишедеценијског пријатељства и партнерства.

"Наши политички односи у временима за нама били су озбиљно праћени интензивном економском сарадњом, али и у многим другим областима и констатовали смо да је лепо причати о историји, да су оба народа прошла кроз тешке периоде своје историје, али да је на нама оно што је у будућности", казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да је Министарство спољних послова Србије заинтересовано да развија сарадњу између два министарства.

"Србија је спремна и вољна да развија сарадњу на обострану корист са Либијом у областима као што су пољопривреда, здравство, енергетика, образовање, одбрана, али и све оне области у којој је сарадња на обострану корист", додао је министар.

Како каже, разговарали су и о модалитетима економских веза, о комуникацији других министарстава.

Министар је нагласио да Србија поштује суверенитет, независност, територијални интегритет, као и национално јединство Либије и казао да је током састанка замолио за више разумевања када је реч о нашој позицији по питању Косова и Метохије.

"Препознао сам код колегинице подршку преговарачком процесу који водимо и да је прихватљиво решење једино могуће тражити у оквиру дипломатских активности", рекао је Селаковић.

Министарка Мангуш изјавила је да данашњу посету сматрају историјском и додала да је њихово присуство у Београду знак њихове одлучности да окрену нову страну у односима две земље.

Изразила је захвалност влади Србије на подршци Влади националног јединства Либије у њеном раду на успостављању стабилности у Либији.

"Доста дуго смо разговарали о дипломатији која је данас потребна у савременом свету, да је то једна умерена, уравнотежена дипломатија, то је оно што је потребно и Либији и Србији. Ми имамо велику потребу за преговорима, дипломатијом и то је оно што ће највише оснажити наше земље", казала је Мангуш.

Поновила је позив Министарству спољних послова Србије да поново отвори амбасаду у Триполију.

"Либија се опоравља, иде путем поновног успостављања мира и стабилности и на том путу дочекује са добродошлицом сваку подршку својих пријатеља", рекла је Мангуш.

Министри су након састанка потписали Меморандум о сарадњи две дипломатске академије.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара