Читај ми!

САД траже споразум Београда и Приштине у најкраћем року; Брнабић: За договор потребно двоје

Влада Немачке потврдила је приштинским медијима да је са Француском понудила предлог за решење косовског питања, као и да две државе подржавају дијалог у ком посредује Мирослав Лајчак. Немачка влада чврсто верује да пут ка пуној нормализацији треба да буде одлучнији и бржи, како не би дошло до ескалације на терену. Убрзање дијалога и споразум у што краћем року очекује и Вашингтон. То је од две стране јуче захтевао амерички државни секретар.

Са истог броја јуче је стигао позив Александру Вучићу и Аљбину Kуртију. Са друге стране жице – амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је летос наговестио да ће се лично укључити у дијалог. Има конкретан захтев – постизање споразума Београда и Приштине у најкраћем року. Поруку је покушао да објасни амерички амбасадор у Србији.

"Питате ме када, којом брзином, то не знам да одговорим у овом тренутку. Сједињене Државе подржавају иницијативу Европске уније. Свесни смо тешкоћа, али подржавамо напоре да се проблеми реше, а не да дијалог буде механизам за свађу", рекао је Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији.

Поруку разуме државни врх и подсећа да Београд не бежи од компромисног решења.

"За тај договор је потребно двоје и две стране које желе компромис. Ми то немамо и нисмо ни близу тога. Али постављам питање нашим партнерима из Уније: и ваш потпис је на Бриселском споразуму, на првом споразуму о нормализацији. Kако да идемо не на финални споразум, него на други споразум о нормализацији, ако нисте обезбедили да се имплементира први споразум о нормализацији, ако 10 година ми немамо ЗСО", рекла је Ана Брнабић, председница Владе Србије.

Притисци на Србију све су јачи и због неувођења санкција Русији. О могућим последицама амерички амбасадор није желео да говори, јер, каже, не зна за такав план.

"Али бисмо желели да свака држава подржи напоре против ужасне агресије, коју међународна заједница не сме да толерише. Усмерени смо на помоћ Украјини и желим да јасно ставим до знања да ћемо је подржавати докле год буде потребно", навео је Кристофер Хил.

Подршку Украјини Србија је, подсећа премијерка, пружила кроз све декларације и резолуције које осуђују агресију. Уједно, одбија да призна резултате референдума у четири украјинске области.

"Једино што нисмо урадили, нисмо се придружили санкцијама Руској Федерацији. То није неутралан став, ми смо се јасно одредили у односу на међународно право, јасно кршење права, повељу УН и тиме заузели један потпуно принципијелни став. Зашто нисмо увели санкције, зато што смо у специфичној ситуацији коју сви морају да разумеју", истакла је Ана Брнабић.

И тако ће бити док год можемо да поднесемо штету, недавно је рекао председник. Могућа промена става сачекаће нову владу коју премијерка, каже, саставља. Најављује да ће се о предлозима ускоро изјашњавати Главни одбор Српске напредне странке.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара