Читај ми!

Командант Националне гарде Охаја за РТС: Поштујемо неутралност Србије, сарадња се проширује

Треба разумети сложеност ситуације и ми зато поштујемо војну неутралност Србије, али радимо и на ширењу цивилне сарадње, каже за РТС командант Националне гарде Охаја, генерал-мајор Џон Херис. У посети Србији боравила је и делегација Министарства образовања америчке државе Охајо.

Генерал-мајор Џон Херис, командант Националне гарде Охаја, предводио је делегацију из те америчке државе у посети Србији. Председник Србије Александар Вучић одликовао је генерала Хериса Орденом српске заставе другог степена, за допринос развоју сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја.

Херис за РТС каже да је себи поставио три циља током посете.

"Број један је да се сусретнем са што је могуће више лидера у вашој земљи и уверим их да Охајо и даље подржава партнерство са Војском Србије. То смо испунили. Број два је да представим друге секторе, како би везе могле да се шире и у другим областима и да се успоставе партнерства. Са нама су у Србију дошли представници Одељења за образовање и високо образовање и срели су се са својим колегама у Београду", објаснио је генерал Херис у интервјуу за емисију Дозволите.

Додаје и да му је трећи циљ био да се састане са начелником Генералштаба Војске Србије, генералом Миланом Мојсиловићем.

"Желео сам да се побринем да поставимо приоритете партнерства у наредном периоду. Мислим да у будућности можемо да појачамо партнерство и побољшамо квалитет односа", рекао је командант Националне гарде Охаја.

Објаснио је да постоје могућности да се сарадња прошири и тим поводом америчка делегација посетила је и Војномедицинску академију.

"Сарадња може да се прошири, у области стоматологије и хирургије, али и у другим областима. Додао бих да се сарадња може проширити на области сајбер безбедности, то је веома важна област око које смо сви забринути. Такође наши подофицири могу да учествују у програмима обуке и професионалног образовања", рекао је генерал-мајор.

Истакао је да на цивилном плану постоје готово неограничене могућност за сарадњу Републике Србије и америчке државе Охајо.

"То кажем јер нас искуство у борби са ковидом 19 учи да војска може да учествује у нечему што није ни замишљала да може да ради. Успели смо да направимо тимове и вође који су могли да се прилагоде у многим ситуацијама, као што су природне катастрофе или сарадња са Министарством здравља, па и да помажу болничком особљу", објаснио је гост из Охаја.

Ако политика одлучи, наставак војне сарадње

На питање како на војну сарадњу утиче одлука Србије да суспендује војне вежбе и обуку са страним војскама, због неутралне позиције у руско-украјинском рату, генерал Херис је одговорио:

"Сигурно да утиче на наше способности да вршимо размену војника и јединица да заједно раде и уче једни од других, што је важан део нашег партнерства. Ипак, желим да истакнем, свако ко разуме сложеност ситуације овде зна да није баш једноставна ситуација. Треба поштовати одлуку Србије да буде војно неутрална", рекао је он и додао да лекари могу да наставе сарадњу.

"Генерал Мојсиловић и ја смо се сложили да ћемо наставити да планирамо будућност и могуће заједничке активности и када цивилни званичници одлуче да је време, наставићемо сарадњу", нагласио је командант Националне гарде Охаја.

Саговорник РТС-а сматра и да је за Охајо програм државног партнерства са Србијом, важан и вредан.

"Камен темељац програма су изградња поверења и сарадње. И програм то сигурно испуњава. Оно што је много важније јесте да лидери буду укључени у процес упознавања и разумевања других земаља, култура, што их чини бољим доносиоцима одлука и бољим лидерима", сматра генерал Херис.

Додаје и да партнерство са Србијом све више прераста у пријатељство, између две војске, али и међу људима.

"Генерал Мојсиловић и ја смо схватили пре неки дан, да смо део Програма партнерства од када он постоји. Ја сам био део америчке делегације из Охаја која је дошла прву посету у Србији, а генерал Мојсиловић био је члан прве српске делегације која је дошла у Охајо када је Програм и покренут. Та пријатељства су важна и људе које сам овде упознао сматрам пријатељима за цео живот", подсетио је командант Националне гарде.

Веома сам захвалан на гостопримљивости која нам је пружена током ове недеље и посете Србији. Имали смо веома густ распоред и много активности.

"Захвалан сам председнику Вучићу и захвалан сам Богу на томе што сам добио одликовање, што ће ову земљу учинити као веома почасним место за мене. Током сваке посете све више и дубље учим о историји и култури на овим просторима, тако да све више поштујем Србију и наше партнерство", закључио је генерал мајор Џон Херис.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво