Читај ми!

Михајловићева: Ако је тачно да је одбачена тужба против Грчића, то је засновано на праву али супротно логици

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, каже да то министарство није добило потврду да је одбачена тужба против бившег вршиоца дужности директора ЕПС-а Милорада Грчића. Рекла је да би таква одлука, ако је тачна, можда била заснована на праву, али би била "супротна логици, правди и здравој памети".

Зорана Михјаловић наводи да ресорно министарство није добило званичну одлуку о тужби против бившег вршиоца дужности директора ЕПС-а. 

"О томе сам сазнала из новина, Министарство рударства и енергетике није добило ниједан податак да је одбачена пријава, нити знамо која, пошто смо поднели три", истакла је Михајловићева, стоји у саопштењу.

Навела је да је једна тужба поднета Вишем јавном тужилаштву јер је незаконито био вршилац дужности директора ЕПС-а, другу Тужилаштву за организовани криминал јер је, како се тврди, лажима и неистинама правио панику и нанео штету буџету од 60 милиона динара и зауставио процес рада на коповима у периоду од пет сати.

Трећа је такође предата Тужилаштву за организовани криминал, због свега што се дешавало у децембру прошле године када је, оцењује, била угрожена и национална безбедност.

"Тужилаштво је независан орган, чекамо званичну одлуку. Али сам изненађена, јер ако је тако, то онда нема везе са логиком и правдом", рекла је Михајловићева, одговарајући на питања новинара после обиласка дистрибутивног диспечерског центра ЕДС у Нишу.

"Државна управа да буде пример уштеде енергије"

Према њеним речима, државне установе, локалне самоуправе и јавна предузећа треба да буду пример и први почну са смањењем потрошње електричне и топлотне енергије и истакла да је суштина да, без обзира на то да ли ће препоруке постати обавезне мере или не, сви заједно, као друштво и држава, учествујемо у смањењу потрошње.

"Постоји разлог зашто смо баш данас у Нишу, а то је зато што је ово град који је први почео са спровођењем препорука о смањењу потрошње енергије гашењем декоративне расвете и прављењем планова за наредни период".

Апеловала је на друге општине и градове да крену са спровођењем препорука, јер је то, како је поручила, начин да помогну сопственој држави како се не би давао огроман новац за увоз струје.

Истакла је да ресорно министарство две године ради на повећању уштеда спровођењем пројеката унапређења енергетске ефикасности и субвенцијама за постављање соларних панела.

"Више од 25.000 домаћинстава завршава пројекте које смо заједно покренули и то је један начин, а други су препоруке којима покушавамо да остваримо додатне уштеде. Јавна предузећа, државна управа ће до 15. септембра доставити планове о уштеди 15 одсто енергије. Препоруке које смо дали за домаћинства су јако важне, зато што у укупној потрошњи највећи проценат јесу домаћинства", изјавила је потпредседница Владе.

Министарка је, одговарајући на питања да ли ће препоруке постати и обавезне мере, рекла да је важније да сви, као друштво, схватимо значај електричне енергије и поновила да држава ниједног тренутка не прави планове рестрикције, већ да помаже ЕПС-у да произведе што више електричне енергије.

"Имамо много стручњака који се данас појављују у медијима, који себе називају енергетским стручњацима, а нико појма нема чиме се бавио или шта је завршио и такви стручњаци говоре о рестрикцијама. Држава прави планове како да ЕПС произведе више струје, омогућили смо и увоз угља, преговарамо са Мађарском и Азербејџаном о увозу струје до краја марта, а о рестрикцијама не разговарамо", закључила је Михајловићева.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије