Ана Брнабић са представницима Хуавеја и Банке Кине

Заничну посету Кини премијерка Ана Брнабић започела је састанцима са представницима кинеских компанија, а током дана разговараће са председником Си Ђинпингом. У делегацији Србије су министри и привредници који ће учествовати на Међународном сајму извоза.

Ана Брнабић се у Шангају састала са представницима кинеске компаније Хуавеј и руководством Банке Кине која послује и у Србији.

Обећање дато прошле године да ће Кина пригрлити свет, председник Си Ђинпинг наставља да испуњава.

Другу годину заредом, у Шангају се окупљају представници више од 100 земаља због сајма увоза којим Кина отвара своје тржиште за стране производе.

Зато је ту и делегација Србије предвођена премијерком Аном Брнабић, ту су ресорни министри, као и привредници који ће се представити на сајму.

Али, дан пред званично отварање искоришћен је за билатералне сусрете, из којих се јасно може закључити каква је сарадња две земље.

Најважнији састанак - са кинеским председником Си Ђинпингом премијерка ће имати око 17.00 сати по локалном, односно 10.00 сати по српском времену.

Претходно, разговарала је са потпредседником компаније Хуавеј - најављена је сарадња у области 5Г технологије, а компанији је понуђено да закупи део дата центра који је намењен комерцијалним корисницима, а који Србија гради у Крагујевцу. За сличан аранжман заинтресовани су и Мајкрософт, Оракл и ИБМ. 

Саговорници српској делегацији били су и званичници компаније Хбис која је 2016. преузела смедеревску Железару, и Кинеске банке, која има представништво у Србији од 2017. године.

Више детаља о разговорима биће познато крајем дана, када ће се после вечерње шетње градом премијерка обратити српским медијима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара