Приштина, иницијатива 43 посланика и даље на столу

Најопаснија ноћ на Косову после рата, тако је синоћња дешавања у Приштини оценио амбасадор Велике Британије Рори о Конел. И представници Европске уније и Сједињених Америчких Држава оштро су осудили покушај да се промени или укине Закон о Специјалном суду. Та иницијатива синоћ није дошла на дневни ред јер није било кворума за одржавање састанка.

 

Све је почело пре неколико дана када су ветерани бивше Ослободилачке војске Косова покренули потписивање петиције за промену закона о Специјалном суду, како би се њиме обухватили и наводни злочини које су на Косову починили Срби.

Тада је речено да иницијатива има подршку косовског председника и премијера.

То се синоћ обистинило кроз иницијативу 43 посланика владајуће већине, који од скупштине траже ванредну седницу и опозив закона о Специјалном суду.

У два наврата није било кворума на седници Председништва, које заказује скупштинске седнице.

Против ове иницијативе су покрет "Самоопредељење" и Демократски савез Косова.

Српски посланици су синоћ одмах по усвајању предлога закона о буџету за наредну годину напустили зграду скупштине.

Иницијатива је подигла на ноге представнике западних сила. Амерички амбасадор Грег Делави је, са још неколико амбасадора, до касно синоћ остао у згради скупштине. Жестоко је критиковао иницијативу, наводећи да би такав потез одвео Косово у изолацију, те да такав потез представља "нож у леђа" САД.

Делави је, у сусрету са Хашимом Тачијем, рекао да иницијатива представља сраман потез и да долази без икакве расправе. Уколико ова иницијатива успе, имаће негативне импликације на Косово као дела Европе, закључио је Делави.

Без обзира на то што ванредна седница још није заказана, иницијатива 43 посланика и даље је на столу. Спекулише се да би данас могла да заседа и косовска влада, иако званичне најаве за то нема.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије