Брнабићева: Учинићу све да Србија не пропусти још једну прилику

Премијерка Ана Брнабић каже да је одговорност у вођењу економске политике коју је водио њен претходник, а сада председник Србије Александар Вучић, дала снажан подстицај Влади коју сада она предводи, али је, додаје, то истовремено била велика обавеза да се настави са реформама чији је циљ приближавање наше земље водећим економијама света, како по уређењу, тако и по стандарду.

Одговорно вођење политике, објашњава премијерка у ауторском тексту за магазин Бизлајф, значи храброст да се доносе тешке одлуке, које за циљ имају дугорочне ефекте и које одолевају притисцима популарних краткорочних мера. 

Сада, на старту 2018, како каже, Влада има два приоритета – дигитализацију и образовање, јер, примећује, изградња економије 21. века заснована је на иновацијама и на знању. 

Томе у прилог помиње истраживање Америчке привредне коморе у Србији, које потврђује да су најбољи резултати постигнути у области смањења буџетског дефицита, ефикасности издавања грађевинских дозвола и реформи е-Управе. 

То тврди 200 компанија чланица Америчке коморе, које запошљавају око 100.000 људи, а које су до сада у Србију инвестирале више од 14 милијарди евра. 

Управо је зато један од циљева актуелне владе реформа, модернизација државне управе уз успостављање е-Управе у пуном капацитету, наводи Брнабићева. 

Објашњава да електронска управа значи боље и ефикасније услуге и за грађане и за привреду, већу транспарентност у вођењу јавних послова и представља важан механизам у борби против корупције и смањења бирократије.

Формирањем Канцеларије за информационе технологије и е-Управу, Влада је поставила добру основу за развој е-Управе, а Брнабићева помиње и оснивање државног Дата центра који је важан за ефикасно функционисање е-Управе и који ће, како каже, у наредном периоду донети огромне уштеде за буџет јер ће сва ИКТ инфраструктура бити на једном месту, а безбедност података гарантована.

"Наш је циљ да грађанима и привредницима омогућимо да највећи део послова обављају путем интернета, без одласка на шалтер", каже Ана Брнабић, те наводи да ће за грађане то значити да ће без одласка на шалтер поште или банке, електронским путем, моћи да плате различите административне таксе, таксе за матичне књиге или регистрацију возила.

Наредни корак у том правцу биће плаћање услуга на порталу е-Управе интегрисаним електронским банкарством (eBanking) и електронским новцем (eWallet), наводи премијерка и додаје да је у развоју е-Управе, која додатно треба да унапреди услове пословања, неопходно да се креира законодавни оквир који ће подстицајно деловати на привреду. 

"Да смо на добром путу показује мишљење чланица AmCham-a, које су у истраживању позитивно оцениле пословну климу у Србији и сматрају да је тренд побољшања пословне климе стабилан: компаније су оптимистичније него ранијих година у погледу раста њиховог пословања, јер чак 70 одсто компанија очекује експанзију пословања, што је повећање веће од десет одсто у односу на прошлу годину", наводи Брнабићeва. 

"Идемо у сусрет потребама тржишта рада 21. века"

Као важан корак на том путу помиње усвајање Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, као и формирање Радне групе Владе за смањење употребе печата и елиминацију папирних фактура.

Радимо и на изменама Закона о девизном пословању, изменама Закона о трговини који треба да обухвати е-Трговину, као и Закона о е-Управи, набраја премијерка те подсећа да је 1. децембра почела јавна расправа о Нацрту закона о заштити података о личности, који је још један важан закон који ће нам омогућити безбедан и добро планиран наставак увођења електронске управе. 

Помиње и признања кредибилних међународних институција: међу 190 земаља, на Дуинг бизнис листи Светске банке Србија заузима 43. место, на листи глобалне конкурентности Светског економског форума напредовали смо 12 места, а Светска банка је у октобру Србију прогласила за лидера у југоисточној Европи по спроведеним реформама.

У том смислу, напомиње да је за развој дигиталне економије и економије засноване на знању и иновацијама образовање основ и стуб, те констатује да је увођење Информатике и програмирања као обавезног предмета од 5. разреда основне школе, повећањем уписних квота за студенте на техничким факултетима за 20 одсто, као и спровођењем сада већ другог круга преквалификација за програмере јуниоре за 900 полазника, јасан показатељ да идемо у сусрет потребама тржишта рада 21. века. 

"Образовни систем који негује креативно и критичко мишљење и аналитичко размишљање, васпитаваће и образоваће младе људе који ће бити спремни да одговоре на изазове IV индустријске револуције", уверена је премијерка, а поносна је, каже, на чињеницу што ми такве људе већ имамо: Институт "Биосенс" из Новог Сада, који је победио на европском конкурсу за истраживање и иновације Хоризонт 2020, компанија "Нордеус", један је од глобалних лидера у "гејминг" индустрији, или "Севен бриџис" (Seven Bridges), која се бави истраживањем генома у откривању лека против рака, а која је проглашена за једну од 50 најпаметнијих компанија на свету. 

"Дигитализација остаје идеја водиља за мене и мој тим" 

Ту спада, додаје, и Институт за физику, Старт-ит мрежа, која са заинтересовним младим људима несебично дели искуство и знање како покренути и одржати стартапе, НТП Београд, у оквиру кога су старт-ап и иновационе фирме оствариле приход од 10 милиона евра у прошлој години.

"Они су најбоља мотивација младим људима да улагање у знање и образовање, креативност и иновације, води ка међународном признању и успеху", каже Брнабићева и обећава да ће као премијерка и у 2018. години наставити да заједно са својим тимом ради на томе да створимо систем образовања намењен модерним генерацијама које ће креирати модерно друштво које ће привлачити младе људе и таленте.  

Дигитализација остаје идеја водиља за мене и мој тим, јер она обухвата све области друштва и људског стваралаштва, од привреде, пољопривреде, медицине, креативних индустрија и културе, каже Брнабићева. 

"То је наша развојна шанса коју не смемо да пропустимо. Моје обећање грађанима је да ћу са својим тимом учинити све да Србија не пропусти још једну прилику", обећава премијерка. 

Жеља јој је да наше друштво прихвати другачију реалност и промењене околности, да се окренемо будућности, а прошлост и митове 90-их оставимо у прошлом веку, казала је на крају ауторског текста, те поручила: 

"Ми као друштво морамо да направимо искорак и будемо поносни шта смо све успели да урадимо за само неколико година. Кренули смо да мењамо слику Србије у свету и ја ћу на томе посвећено радити и у следећој години."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије