Мишчевићева: Бугарско председавање ЕУ значајан период за нас 

У Београду је одржана трибина на тему предстојећег шестомесечног бугарског председавања ЕУ, које је шефица српског Преговарачког тима Тања Мишчевић оценила значајним и великим периодом развоја Уније у којем би, како је истакла, акценат требало да буде стављен на политику проширења, те да су зато наша очекивања велика.

Мишчевићeва је рекла да очекује представљање "Стратегија за убрзање приступања и преговора о приступању Србије и Црне Горе", коју је најавио председник Европске комисије Жан Клод Јунер, а којом ће бити препознате државе које преговарају.

"Али, иза те стратегије, очекујемо и пакет докумената за проширење, који треба да дође у априлу и који годину и по дана нисмо имали", рекла је Мишчевићева и додала да тај пакет треба да прати закључке Савета о проширењу.

Подсетивши да је за мај наредне године планиран велики самит лидера држава региона, Тања Мишевић је истакла да то за Србију значи да треба да "засуче рукаве", јер нас "очекује велики посао".

Морамо, каже, да радимо много више него до сада, стављајући притом акценат на поглавља 23 и 24.

На трибини "Од естонског до бугарског председавања Савету ЕУ: Нови замајац за политику проширења", амбасадор Бугарске у Србији Радко Влајков је симболично преузео председавање од естонског колеге Данијела Ерика Шера, истакавши притом да ће један од приоритета његове земље на челу ЕУ бити и питање проширења.

Влајков је оценио да ће мајски самит западнобалканске шесторке у Софији бити изузетно важан за питање придруживања земаља Балкана ЕУ, посебно за прикључење Србије.

Амбасадор Естоније у Србији Данијел Ерик Шер рекао је да је његова земља за време председавања Савету ЕУ била фокусирана на јединство, економију, безбедност.

"Естонија је увек подржавала проширење ЕУ и што се нас тиче, свако ко испуни стандарде, треба да буде њен члан", рекао је Шер.

Иначе, трибину је организовао Центар за европске политике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије