Реаговања поводом затварања Хашког трибунала

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта су, обилазећи спомен-собу ''Косметске жртве'' у Београду, реаговали поводом затварања Хашког трибунала.

Сузана Пауновић је изјавила да ће историја дати последњу реч о раду Трибунала и о томе како се делила правда пред овим судом.

''Верујем да ће историчари који буду имали увид у архивску грађу Хашког трибунала имати много тога да кажу о догађајима из деведесетих година 20. века. Једино што смо од Трибунала видели јесте селективна правда, 1.200 година затвора за војни и политички врх Србије и велики број ослобађајућих оптужби и казни'', рекла је Пауновићева поводом затварања Међународног суда за ратне злочине.

Сузана Пауновић је подсетила да је у Србији више од 220.000 интерно расељених лица који су остали без својих огњишта и који не могу да се врате на Косово и Метохију јер им, како је рекла, међународне институције то не омогућавају.

''Српском и осталом неалбанском становништву на КиМ угрожена су сва права и након 18 година међународног присуства нису створени услови за безбедан повратак људи на њихова огњишта'', рекла је директорка Канцеларије за људска и мањинска права.

На питање чланова породица киднапованих и убијених да ли ће влада донети закон о правима избеглих и расељених лица, Пауновићева је поручила да су ''они за Владу Србије на првом месту, да држава води рачуна о правима косметских исељеника и да се залаже да се истина о њиховом положају чује и у институцијама УН''.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић рекао је да је Хашки трибунал направио највећу неправду према српским жртвама истичући да није показао саосећање према ''црним марамама српских мајки''.

''Док они данас славе успех, црне мараме осуђују Трибунал на доживотну робију за злочине над Србима на просторима СФРЈ. Господо из Хашког трибунала, заслужујете црни картон'', поручио је Спасић.

Указао је да је Србија једина република бивше СФРЈ која није донела закон о правима избеглих и расељених лица затраживши да они буду први на листи обесправљених и угрожених грађана у Србији.

Спасић је затражио и да се подигне споменик свим српским жртвама страдалим у ратовима деведесетих.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је, одајући почаст жртвама са КиМ, да је Хашки трибунал основан с циљем да суди политичком и војном руководству Србије, Републике Српске и Републике Српске Крајине.

''Трибунал није испунио ниједан од својих циљева: није казнио све ратне злочинце, није испоштовао српске жртве и није допринео помирењу на овом подручју'', сматра Линта.

Према његовој оцени, Тужилаштво за ратне злочине у Србији дало је легитимитет тези западних сила да су Срби агресори и ратни злочинци јер је од 180 оптужница више од 160 било је, како је рекао, против Срба, двадесетак против Албанаца и неколико против Бошњака и Хрвата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије