Кукан: Србија треба да искористи позитиван тренутак

Напредак Србије у области владавине права, као и процес нормализације односа са Приштином и даље су од суштинске важности за свеукупну динамику преговора Србије о чланству у ЕУ, наводи се у декларацији коју је усвојио Парламентрани одбор за стабилизацију и придруживање ЕУ–Србија, након дводневног састанка у Београду.

Председедник делегације ЕУ Едвард Кукан је на конференцији за новинаре после завршетка састанка изразио задовољство што се у протеклом периоду Србија кретала унапред на путу ка ЕУ, али је нагласио да постоје области у које треба даље уложити више енергије и остваривати додатне резултате.

"Општи утисак је позитиван и конструктивно се ради на европским интеграцијама у Србији", каже Кукан и наводи да се добар рад наставља тако да ће у "блиској будућности" бити отворена нова поглавља.

Истакао је да су поглавља 23 и 24 најважнија, кључна за успех европских интеграција, те да Србији предстоје уставне реформе битне за успешно окончање реформи у правосуђу, а нагласио је и борбу против корупције и организованог криминала и владавину права.

"Поглавља 23 и 24 су кључна. Српска страна зна шта треба да се ради да би се ишло даље унапред, а ми смо овде отворени, сарађујемо и пружамо сву нашу помоћ", додаје Кукан.

Наводи да постоји још неколико поглавља која нису отворена, а за која је Србија технички спремна, али да је одлука о отварању поглавља у рукама Европске комисије.

Поменуо је изјаву и председника ЕК Жан Клода Јункера о могућем датуму учлањења Србије у ЕУ, наводећи да је послат јасан сигнал да је потребно уложити више рада, јачати напоре на спровођењу европске агенде и реформи у српском друштву.

Истиче да је тренутно у Европи стање веома повољно када је реч о проширењу ЕУ, за које очекује да ће бити на дневном реду приоритета током председавања Бугарске, Аустрије и Румуније.

"Србија би требало да искористи амбициозни приступ ова три председавања која желе да раде на проширењу Уније. Посаветовали смо српске колеге да искористе овај тренутак, да покажу динамику и решеност Србије и вољу за рад у питањима која се тичу проширења", рекао је Кукан.

Навео је да је атмосфера са дводневног састанка у Београду била пријатељска, дискусија отворена, да се говорило о слободи медија, раду Скупштине и да су сви заинтересовани посланици могли да говоре и учествују у дискусији и поставе питања.

Рекао је да је усвојена декларација много краћа од докумената који се обично усвајају, али да садржи све поруке које су битне за будући рад и напредовање Србије у европским интеграцијама.

Истакао је да Брисел прати дијалог Београда и Приштине, те да цени доприносе које обе стране дају у том дијалогу.

"Још једна добра ствар која се десила у Србији је унутрашњи дијалог о Косову који је недавно покренуо председник Александар Вучић. То је јако тешка, сложена тема и тражи време", рекао је Кукан.

Упитан о његовом утиску о стању демократског дијалога у Србији, Кукан каже да су јуче на састанку имали отворене и конструктивне разговоре, те да је опозиција изнела критику рада парламента Србије.

"Жалили су се на дебату у вези са буџетом, рекли су да нису могли да учествују у дебати. На њихове аргументе су одговорили посланици владајуће коалиције својим аргументима. И то је све било доста конструктивно. У свакој земљи и у сваком парламенту увек може да се побољша демократски стандард и начин рада", каже Кукан који је присутним новинарима захвалио на интересовању и на томе што одговорно раде свој посао.

Председник делагације Србије Владимир Орлић рекао је да су Европски парламент и Скупштина Србије поновили заједничку подршку реформама које се спроводе у Србији и европском путу наше земље.

Орлић је изразио задовољство састанком који је, каже, протекао у отвореној, срдачној, пријатељској атмосфери уз искрену размену мишљења о темама од интереса за актуелни политички тренутка у Србији, али и за европске интеграције Србије.

"Заједнички смо се бавили и оним темама које су биле предмет нашег претходног састанка у Стразбуру, потврдили важност порука и закључака усвојених том приликом, а декларацијом коју смо усвојили на самом крају дводневог састанка подвукли неколико за нас важних ствари", рекао је Орлић. 

Додао је да се то односи на неподељену подршку европским интеграцијама Србије и важност да отварање поглавља прати стање техничке припремљености појединих поглавља са српске стане.

Следећи састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ–Србија биће одржан 4. и 5. јула у Стразбуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије