Посланици о повлачењу амандмана владајуће већине

У Скупштини Србије опозициони посланици су критиковали то што су из владајуће коалиције најпре поднели, а потом повукли велики број амандмана на буџет за наредну годину. Истичу да је циљ био да се онемогући дебата о буџету за 2018. годину.

Шеф посланичке групе СРС-а Војислав Шешељ сматра да су из владајуће коалиције повукли велики број амандмана због уштеде времена на гласању.

Оценивши то као веома озбиљан проблем о којем мора да се расправља, Војислав Шешељ је позвао владајућу странку да, како је рекао, хитно приступи изради Пословника о раду.

Према његовим речима, актуелни сазив већ годину и по дана ради "без Пословника", односно, како је рекао, на импровизован начин користи стари, што је, сматра, недопустиво.

Упитавши "ко је угасио светло у Народној скупштини", лидер радикала је констатовао да није било расправе ни о једном амадману на предложени буџет.

ДС критикује владајућу већину и тврди да се први пут догодило да управо та већина опструише рад парламента.

Шеф посланичке групе ДС Горан Ћирић данас је рекао да је владајућа коалиција претходних дана предложила велики број амандмана с једином жељом да се заустави било каква дебата о томе на који начин ће грађани живети следеће године, а да би ти исти амандмани данас били повучени.

"Ово говори како изгледа дијалог у Србији и како ће изгледати сваки следећи дијалог, јер сведоци смо да имамо позиве на разговоре о најважнијим стратешким темама за Србију", рекао је Ћирић новинарима у Скупштини Србије.

Истовремено, посланик на листи Двери Миладин Шеварлић најављује да ће већ данас председнику Републике упутити захтев да не потпише Закон о буџету за 2018. годину јер, објашњава, није у сагласности са одредбама закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

Како наводи, тај Закон прописује да се за пољопривреду обезбеди пет досто од укупних пореских прихода што је око 49,4 милијарди динара, док је буџет Министарства пољопривреде за 2018. годину нешто више од 44 милијарди динара.

Лидер ДЈБ Саша Радуловић замера што је пропао и "мали договор" опозиције да сачувају своје време за расправу о буџету за 2018. Понавља да су посланици владајуће коалиције поднели амандмане које су касније повукли, али такође замера опозицији јер су, како каже, могли да сачувају своје време и да дискутују о амандманима на предложени буџет за 2018.

Додао је да је ДЈБ предлагао свим посланичким групама да не учествују у расправи и сачувају своје време да би после "фарсе" са амандманима владајуће коалиције могли да причају о буџету.

Буџет види као наставак "завлачења руке у џепове грађана и привреде", а повлачењем амандмана, каже, власт је прекршила Пословник, а председница Скупштине је, тврди, "игнорисала" његову намеру да о томе говори на седници.

Лидер Нове странке Зоран Живковић изјавио је у Скупштини Србије да су посланици добили предлог буџета који је "тајна" и додао да је буџетски календар "гурнут у страну".

Говорећи о повлачењу амандмана владајућих странака, Зоран Живковић је рекао да је то "циркус" о коме он говори, јер, како је објаснио, "ако не би гласали за своје амандмане испали би смешни, а ако би гласали 'за', то би онда било против става владе и буџет би пао".

Опозиција, каже Живковић, може да изабере две ствари – да остави "кловнове да остану сами у циркусу" или да настави да се бори у парламенту док за то постоје минимални услови.

"Ја мислим да наша одлука треба да буде ово друго", рекао је Живковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара