Приштина: Време је да Еулекс заврши своју мисију на Косову

Косовски министар правде Абелард Тахири сматра да је време да мисија Европске уније за владавину права - Еулекс, оконча своје активности на Косову, тврдећи да су у Приштини спремни да функционишу самостално.

"Разговарамо о прелазном стадијуму са Еулексом, јер је у нашем правосудном систему присутан на различите начине. Мислим да је Косово успело да изгради капацитете, којима може да функционише у будућности", рекао је Абелард Тахири приштинским медијима.

Нагласио је да је свака помоћ међународне заједнице добродошла, али да је време да Еулекс почне пренос својих надлежности, на релевантне косовске институције.

Одлука о активирању мисије ЕУ на Косову донета је у Бриселу 16. фебруара 2008. и на почетку је бројала 2.000 припадника.

У међувремену, сужавала је своје надлежности у областима полиције, владавине права и царине.

Све предмете над којима Еулекс више нема надлежности од 15. априла 2014. решавају косовски правосудни органи.

Еулексове судије и тужиоци су и даље део косовских институција и раде у складу са косовским законима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије