Дрецун: Последња шанса да се одговара за злочине на КиМ

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да ће формирање листе адвоката одбране и оштећених за Специјализована већа у Приштини бити завршено наредна два, три месеца и да након тога треба очекивати прве оптужнице Специјализованог тужилаштва.

Док међународни кривични суд за бившу Југославију до краја ове године завршава рад, истовремено се у Хагу стварају услови за подизање оптужница за злочине почињене на Космету. Суд за злочине ОВК у Хагу позвао је јуче адвокате да се пријаве за заступање оптужених и жртава у предстојећим процесима пред тим судом.

Усвојена је директива о браниоцима и заступницима, којом су утврђени услови које адвокати морају да испуне за заступање оптужених или жртава.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да ступањем на снагу директиве о адвокатима одбране и оштећених, Секретаријат специјализованих већа започиње завршну радњу након које ће моћи да се крене са суђењем.

Како каже, у директиви су дефинисани услови које треба да испуне адвокати да би били усписани на листу адвоката одбране и оштећених.

Поред адвоката са међународним искуствим, доста су детаљно дефинисани услови и могу да се пријаве судије и тужиоци, рекао је Дрецун.

Према његовим речима, за разлику од Хашког трибунала, где су оштећене заступали тужиоци, овог пута се уводи правни заступник који ће бити на листи и он ће имати право пуног учешћа да даје уводну и завршну реч, може да подноси предлоге за нове сведоке, може да учествује у испитивању сведока.

Важна ствар је да ће оштећени моћи да тражи одштету преко својих правних заступника, каже Дрецун.

Када се заврши формирање ове листе, подељени су формулари, када се буду пријављивали заинтересовани адвокати - када се формира листа, тада је потпуно отворен пут за почетак првих суђења у специјализованим већима.

"Мислим да ће овај процес око формнирања листе адвоката одбране и оштећених бити завршен за можда два највише три месеца и тада би требало очекивати прве оптужнице. Све зависи од спремности специјализованог тужилаштва да подигне прву оптужницу", каже Дрецун.

"По мени ће она бити најважнија, мислим да ће бити тзв. велика оптужница, имајући у виду да је у средишту извештаја Дика Мартија на основу и чега јхе започет овај процес Дреничка група, организована криминално-злочиначка група на чијем челу је Хашим Тачи. Мислим да ће они своју пажњу усмерити мајвише на Дреничку групу", каже Дрецун.   

Одговарајући на питање о томе ко би могао да заступа српске жртве, Дрецун каже да је важно међународно искуство - то су адвокати који знају како функционишу такви судови и који ће моћи на одговарајући начин да заступају оштећене.

То је веома важан посао и како каже Дрецун, неопходно је да се и држава Србија укључи у све то јер од деловања заступника жртава ће умногоме зависити исход свих тих процеса. Они су активни учесници, они могу да предлажу нове сведоке, битно је и припремити оштећене да могу да се појаве пред специјализованим већима.

"Дакле, мислим да ћемо у наредном периоду имати тешку битку за доказивање истине о томе колико су ужасни злочини почињени од стране ОВК и прилику да они скоји су одговорни за то буду процесуирани", истакао је Дрецун.

Нисмо хтели да будемо затечени већ смо хтели да активно предузмемо све што је у нашој моћи да прибавимо доказе и да их ставимо на располагање специјализованом тужилаштву, рекао је председник Одбора за КиМ.

Радна група је формирана, у њој су представници свих наших служби других државних институција које располажу тим подацима - формирали смо обједињену базу података о почињеним злочинима коју специјализовано тужилаштво нема, каже Дрецун.

У тој бази података су, поред описа злочина, могућих извршилаца постоје и могући сведоци, документација.

"Та сарадња која је успостављена са специјализованим тужилаштвом иде веома добро. Ми ћемо суочити тужилаштво са обиљем доказа", рекао је Дрецун.

Сматра да ће специјализовано тужилаштво ће своју пажњу фокусирати, поред подизања оптужнице против конкретних извршилаца, на командну одговорност.

Ако се вође ОВК не нађу пред судом онда је читава прича бесмислена, каже Дрецун и додаје да би то онда била представа за међународну јавност.

Дрецун је рекао да командна одоговрност мора да буде утврђена. "Ми смо у том смислу као Радна група предузели снажене активности и прикупили комплетну структуру доказа коај је заплењена у време са терористичком ОВК која показује како је она била организована", каже Дрецун.

"Ово је последња међународна шанса да они који су починили злочине из редова ОВК одговарају", закључио је Дрецун. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије