Кривична пријава Министарства грађевинарства против Мркоњића

Како РТС сазнаје, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднело је кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против 14 одговорних лица, а међу њима је и бивши министар Милутин Мркоњић. Реч је о "измишљеном проблему", каже Мркоњић и истиче да је у његовом мандату све рађено по закону.

Кривична пријава је поднета због деонице пута Уб–Лајковац на Коридору 11, која никада није пуштена у саобраћај. У основу тог дела пута уграђена је глина, због чега је дошло до пуцања горњег слоја и слегања ауто-пута.

Према наводима Министарства, цео случај је "расплетен" након што су "Путеви Србије" констатовали оштећења на тој деоници, и затражили од "Коридора Србије" да дају предлог санације.

"Коридори" су, потом, затражили од Саобраћајног института ЦИП да да мишљење, а ЦИП је утврдио да су коришћени неквалитетни материјали, због чега је дошло до слегања ауто-пута, и предложио реконструкцију 4,5 километара.

Санација већ урађеног ауто-пута који је коштао 75 милиона евра мораће да се плати из буџета, а за те радове биће потребно више од осам милиона евра.

На списку осумњичених су и директори три грађевинска предузећа, извођача радова, као и инжењери Института за путеве, "Коридора Србије" и Саобраћајног института ЦИП, који су били ангажовани као надзорни орган и требало је да укажу на пропусте и коришћење неадекватног материјала.

Мркоњић: Измишљен проблем

Огласио се и Милутин Мркоњић, који је у скупштинском холу сазвао ванредну конференцију за новинаре. Истакао је да није обавештен о томе да је против њега поднета кривична пријава због изградње деонице Коридора 11 од Уба до Лајковца, нити да зна шта у њој пише, али је рекао да је то "измишљен проблем".

Додао је да је за наводне пријаве сазнао из медија, те да стручњаци треба да утврде шта се десило на том ауто-путу, али да може да каже да је у његовом мандату све рађено по закону.

"Министарка Зорана Михајловић је, претпостављам, поднела пријаву, у ствари, и не знам ко је поднео пријаву, али онај ко је писао очигледно ништа не зна", рекао је Мркоњић.

Ипак, бивши министар додаје да је спреман да одговара ако се било шта докаже да има везе са њим, односно да ће дати оставку у парламенту "пошто ионако није неки посланик".

"Писац ове пријаве могао је да се позабави другим проблемима – да се заврши Коридор 10, тако да је ово измишљен проблем", навео је Мркоњић.

Нагласио је да се министарство не бави изградњом, већ управним надзором и организацијом посла, док посао изградње обављају извођачи.

Такође, Мркоњић је рекао да је тзв. Коридор 11, који није признати европски путни коридор, почео да се гради на делу Уб–Лајковац зато што је та деоница била најспремнија за градњу и да је домаћи конзорцијум био изабран на тендеру у складу са законом.

"Да је та деоница пуштена у саобраћај 2014, када је и била завршена 2014, овог проблема не би ни било. Силазница ка путу Ваљево је завршена још у мом мандату, за Уб је требало направити везу, силазницу доле и пустити је у саобраћај и видети те проблеме, који се сада јављају, на време", навео је Мркоњић.

Нагласио је да је у реализацији тог пројекта учествовало пет министарстава – грађевине, финансија, привреде, НИП-а...

"Све је било на тендерима и сви закони су поштовали. У комисијама су били стручни људи", нагласио је Мркоњић и додао да је уместо пријаве очекивао орден.

Навео је да су "Коридори Србије" били инвеститор тог пројекта, а пројектант Саобраћајни институт ЦИП.

Мркоњић је поручио да ће учествовати у свим детаљима око тог случаја, уз опаску да је "можда и сам видео глину када је пролазио том деоницом, а није рекао". Упитао је: "Јел' мислите да је то био мој посао?"

Навео је и да одаје признање председнику Александру Вучићу зато што је изградња коридора и његов животни сан.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије