Да ли би гранични спорови између Србије и БиХ ускоро могли да буду решени?

Судећи по обећањима са политичког врха, граница између Србије и Босне и Херцеговине биће утврђена до краја године. Где су спорне тачке и шта је предуслов да тај посао буде завршен у најављеном року?

Председник Србије Александар Вучић рекао је у недељу на конференцији за новинаре са Милорадом Додиком, да је комисија из Србије почела да ради на предлогу о установљењу или потпуном разграничењу између Србије и БиХ.

Осим што смо корак ближе договору, председник је најавио и да би проблем могао да буде решен до краја године.

Спорно је 40 квадратних километара пограничне територије. Хидроелектране "Бајина Башта" и "Зворник" припадају Србији, али их пресеца граница која води коритом Дрине. Потом 12 километара пруге Београд – Бар која пролази кроз Босну и Херцеговину. Четврта спорна тачка је територија између општина Прибој и Рудо која припада БиХ, али је са свих страна окружена Србијом.

Услов за уцртавање границе су уступци обе стране. А они нису велики да би могли да блокирају преговоре, сматрају стручњаци за међународно право.

"Она може делимично да се обави разменом територија, као цесијом и једне и друге стране. А друго може уговором о надокнади за коришћење дела пловног тока. За узврат би се дао одређена количина електричне енергије и то је оно што је решење за ове хидроелектране", каже Бојан Милисављевић, професор Међународног јавног права.

Тим питањем бави се нови састав Комисије Министарства спољних послова. Наводе да ће западном суседу изнети предлог који, осим што функционише у пракси, истовремено чува власништво Србије.

"Ми са БиХ имамо минималне спорове. Далеко је већи спор са Хрватском и са малом могућношћу да се то реши договором. Са БиХ мислим да постоје велике шансе да се то договорно реши и то би био значајан допринос укупној стаблности региона и показатељ конструктивнoг прилаза Србије", каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Уколико две стране не нађу заједнички језик, западну границу Србије могла би да исцртају међународна тела. Стручњаци предлажу Међународни суд правде, пре него арбитражу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара