Реакције странака на дешавања у Шпанији

Јединствена Србија Драгана Марковића Палме поручила је, поводом забрањеног референдума у Каталонији, да је Шпанија за Србију пријатељска земља и да његова странка подржава јединствену Шпанију, али пре свега јединствену Србију – са две аутономне покрајине, Војводином и Косовом и Метохијом. Огласио се и ДСС који тражи од Брисела да објасни изјаву портпарола Европске комисије да је "када је признање Косова у питању, то био врло специфичан контекст". СПС пита да ли постоје двоструки стандарди у примени међународног права.

Јединствена Србија у саопштењу достављеном медијима подсећа шпанске пријатеље и целу светску јавност, да је управо Шпанац, Хавијер Солана, био на челу НАТО-а, када је та војна алијанса 1999. године, нелегално, без одлуке Савета безбедности Уједињених нација бомбардовала Србију, побила људе, уништила земљу, бацала касетне бомбе и на крају отела Србији Косово и Метохију.

"Јединствена Србија позива Хавијера Солану да објасни свом народу шта је тада урадио и нека упореди Каталонију и Косово и Метохију и Устав Шпаније и Устав Србије" , изјавио је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Марковић је позвао све да размисле о овоме, да не би дошло у неким државама до онога до чега је дошло у Србији, јер није Каталонија једини део неке европске земље који тежи ка независношћу, а правила морају бити иста за све, и за Србију и за Шпанију.

"Јединствена Србија подржава став Европске комисије да је референдум у Каталонији нелегалан јер је супротан Уставу Шпаније и позивамо Европску комисију да поштује Устав Србије, јер је једнострано проглашена независност Косова, не само супротна Уставу Србије, већ и једином важећем међународном документу када је Косово и Метохија у питању, а то је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација", навео је Марковић.

"Став Јединствене Србије о поштовању међународног права није само због Шпаније, већ због свих држава које би се могле наћи у сличној ситуацији", закључио је лидер јединсвене Србије.

"Брисел да објасни необјашњиво"

Демократска странка Србије сматра да је бриселска администрација дужна је да објасни необјашњиво: изјаву портпарола Европске комисије да је "када је признање Косова у питању, то био врло специфичан контекст, са специфичним разлозима".

Дешавања у Шпанији и најаве каталонских власти да ће да једнострано прогласе независност ове шпанске аутономне покрајине, доказује оправданост тврдње Србије да ће кршење међународног права у случају Косова и Метохије представљати преседан и подстицај сепаратистичким тежњама широм света, сматра та странка.

"Увођењем праксе мешања у унутрашња питања појединих држава и двоструких мерила у међународне односе, САД и Европска унија отворили су Пандорину кутију са далекосежним последицама", наводи се у саопштењу и додаје да остаје да се покаже да ли ће и када на ред доћи Баскија, Корзика, Шкотска, Јужни Тирол, Венето или Фарска острва.

"Каталонским сецесионистима би свакако било од користи да им Европска унија наведе какве потезе треба да повуку да би контекст њиховог проглашења независности и признавања био упоредив са косовским: да ли је то оружана побуна, убиства, паљевине, прогон становништва, отварање пута дроге", наводи ДСС.

"Шта нас штити ако нема међународног права?" 

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић каже да Србија заслужује одговор на питање да ли постоје двоструки стандарди у примени међународног права.

Милићевић је, коментаришући став Европске комисије о Каталонији и Косову, рекао да је потребан одговор да ли једно међународно право важи за чланице Европске уније, а неко друго за остале земље.

"Ако се не поштује међународно право и немамо међународно право, шта је то што би нас штитило у конкретним случајевима и ситуацијама", упитао је Милићевић у парламенту.

Он је истакао да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Шпаније и указао да је та земља велики пријатељ Србије.

Милићевић је рекао да је понашање појединих политичара из Србије, који су отишли у Каталонију, неодговорно и недопустиво.

"Не сећамо да су се тако понашали када се спроводио референдум у Републици Српској. Не желимо да верујемо да у поређењу Каталоније и Војводине постоје неке скривене намере. Уколико постоје, наша порука је јасна – Србија ће остати јака, стабилна и јединствена", рекао је Милићевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије