Линта: Врхунска лаж о тзв. великосрпској агресији

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као "врхунску лаж" изјаве хрватског премијера и других хрватских званичника и институција да је на Хрватску извршена такозвана "великосрпска агресија" и да је Хрватска водила тобоже праведан, одбрамбени и ослободилачки рат.

"Једина права истина о рату јесте да је проусташка власт Фрање Туђмана извршила агресију на Југославију и Србе у Хрватској с циљем стварања хрватске државе без или са што мање Срба. Први хрватски министар полиције у Туђмановој Хрватској Јосип Бољковац у својој књизи 'Истина мора изаћи ван' јасно и аргументовано говори да није Југославија напала Хрватску, већ је Хрватска напала Југославију", истиче Линта у саопштењу.

Напомиње да је доласком на власт Туђманов режим одмах почео са масовним сменама и отпуштањем Срба са посла и тражио да Срби потпишу такозвану изјаву о лојалности Хрватској, као и за време Анте Павелића.

Поред тога, дозвољен је повратак преживелих усташа у Хрватску (Иво Ројница, Винко Николић...), забрањена је употреба ћирилице, уведени су називи војних јединица и чинови из времена НДХ (бојна, сатник, стожер, бојовник...), и почеле промене назива улица и тргова.

Линта подсећа да је у децембру 1990. године Хрватски сабор усвојио устав из којег су Срби насилно избачени као конститутивни народ.

"Марта 1991. Хрватска је оружано напала Србе у Пакрацу и на Плитвицама, а 1. маја Србе у Борову селу. Од пролећа 1991. године почиње минирање српских кућа и ликвидације Срба у хрватским градовима, укључујући Вуковар, а од августа те године хрватска паравојска кренула је са масовним нападима на касарне ЈНА. Горе наведене чињенице јасно потврђују теорију о хрватској агресији на Југославију и Србе у Хрватској", закључује Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије