Јоксимовић: Добар знак кад у малу земљу долазе званичници великих земаља

Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику каже за РТС да би долазак председника САД Доналда Трампа у Србију била нова страница у односима две земље, али и сигнал региону.

Aлександра Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је говор председника Александра Вучића у УН послао неколико битних порука.

"Једна се односила на жељу Србије да се нађе решење за Косово, друга порука је била економија и трећа ЕУ интеграције", напоменула је Јоксимовићева, указујући да је Вучићев говор кључан моменат за Србију на овогодишњој Генералној скупштини УН.

Када се погледа на глобалном нивоу, објашњава, говор председника САД Доналда Трампа имао је највећи утицај.

"Доста је критиковао рад УН у председничкој кампањи и већ у првој сесији је изашао са предлозима реформи УН . Што се тиче његовог говора, никог није оставио равнодушним. Није уобичајено да се на такав начин нешто чује у УН, он је оставио свет поларизованим", сматра Јоксимовићева.

Говорећи о односима Србије и Сједињених Америчких Држава, Јоксимовићева наводи да су теме убиства браће Битићи и паљења Амбасаде САД константно отворене али да не оптерећују односе.

Према њеним речима, док се не нађе решење, те теме неће бити скинуте са дневног реда.

Јоксимовићева сматра да у војној области Србија и САД имају најбржи развој билатералних односа.

"САД подржавају проширење ЕУ, односно чланство Западног Балкана у Унији. Долазак Доналда Трампа у Србију била би нова страница у нашим односима. То би био историјски тренутак и одређена врста подршке и сигнал региону", напомиње Јоксимовићева.

Када је реч о најавама долазака у Београд председника Француске и Турске, Емануела Макрона и Реџепа Тајипа Ердогана, Јоксимовићева указује да је добар знак кад у малу земљу као што је Србија долазе званичници великих земаља.

"Све најаве говоре о економском аспекту Ердоганове посете. Макрон је млад, нови лидер у ЕУ и од њега се очекују кораци који ће унапредити односе унутар ЕУ. Подршка Француске је веома важна", закључила је Јоксимовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара