"Потребна сарадња са суседима у процесу евроинтеграција"

Србија и Црна Гора су објективни предводници процеса евроинтеграција на Западном Балкану, каже за РТС Драган Ђукановић са Факултета политичких наука истичући да је потребна сарадња са суседима.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је пре два дана изјавио да проширење ЕУ мора да се понуди Западном Балкану као кредибилна перспектива, као и да је јасно да ће после овог мандата ЕК број чланица бити већи од 27.

Коментаришући ту изјаву, Драган Ђукановић са Факултета политичких наука каже да је то до сада најизгледнија предикција и да је значајно јер долази баш од Јункера.

"Нико није очекивао да се то деси до краја године, али дат је оквир који треба третирати на флексибилан начин, имајући у вуди проблеме са којима се Србија суочава – недовршен процес нормализације односа са Приштином и однос према Руској Федерацији на чему ће ЕУ инсистирати у оквиру поглавља 31 – заједничка спољна и безбедносна политика", рекао је Ђукановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Говорећи о дијалогу са Приштином, Ђукановић је рекао да се ушло у нову фазу нормализације – ниво преговора је подигнут на ниво председника, а отвара се и унутрашњи дијалог о овом тешком питању.

На Балкану се, каже, издиференцирало неколико група. "Србија и Црна Гора као објективни предводници процеса евроинтеграција, застој у БиХ и надамо се ускоро убрзан процес приступања Македоније. И Албанија има статус кандидата, али не и отворене преговоре", рекао је Ђукановић додавши да је потребна јасна сарадња са свим суседима у контексту евроинтеграција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво