Танасковић: Вероватно без захтева Приштине за Унеско ове године

Захтева за чланство Приштине у Унеску неће бити на седници Извршног савета у октобру, као ни на заседању Генералне конференције Унеска у новембру, рекао је амбасадор Србије при тој организацији Уједињених нација Дарко Танасковић.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је вечерас да није реално очекивати нови захтев Приштине за чланство у тој организацији ове године.

Додао је да из поузданих извора има информације да захтева неће бити на седници Извршног савета Унеска у октобру, као ни на заседању Генералне конференције Унеска у новембру.

"Чак и ако та сазнања нису поуздана, рокови за озбиљну кампању су практично прошли. Ипак, не треба очекивати да ће Приштина одустати од свог стратегијског циља да, како кажу, освоје што више међународних организација", рекао је амбасадор Танасковић уочи премијере филма "Косово-моменат у цивилизацији" која је одржана вечерас у Српском културном центру у Паризу.

Овај филм бави се српском баштином на КиМ и део је кампање против пријема Косова у Унеско, а Танасковић каже да је кампања у вези са пријемом Косова у Унеско тренутно мало спласнула, али да не постоје илузије да Косово неће уз помоћ својих пријатеља покушати "да се домогне Унеска".

"Сматрам да је врло значајно што настављамо да радимо оно што није кампања, већ стално, упорно доказивање једног катастрофалног цивилизацијског стања на КиМ. Ми заправо говоримо оно што сматрамо да је истина и указујемо на реалност, јер истина се производи и истина има више, а ми желимо да убедљивим, уметничким средствима покажемо шта је реалност и то настављамо да чинимо и сада приказивањем овог филма", рекао је Танасковић.

Истиче да је од својих колега, припадника дипломатског кора, чуо да су веома заинтересовани да виде овај филм, јер су схватили у којој мери је проблем српске баштине важан.

"Овај проблем не тишти само нас Србе, ово је проблем и за Унеско и за међународну заједницу", закључио је Танасковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво