Београд 2018. домаћин форума градоначелика "16+1"

Градоначелник Београда Синиша Мали најавио је да ће следеће године Београд бити домаћин Трећег форума 16 градоначелника највећих градова земаља Централне и Југоисточне Европе и градоначленика Града Пекинга који ће сутра први пут након 37 година посетити главни град Србије, а већ наредне године поново.

"То ће бити још једна потврда да је Београд постао и економски и културни и политички центар региона", рекао је Мали Танјугу у Подгорици где учествује на Другом форуму градоначелника главних градова држава централне и источне Европе и Кине ("16+1").

Градоначелник Београда је указао да државе овог региона морају да наступају заједно јер је, како је навео, на тај начин овај део Европе много јачи, атрактивнији и интересантнији некоме "ко је велик као што је то Кина".

"Зато је овај форум важан, јер на његовим маргинама разговарате и са градоначелницима гругих градова о њиховим проблемима, нешто од њих научите, одржавате комуникацију и показујете да сте део глобалног села, али и да је Град Београд све поштованији", нагласио је Мали.

У сусрет сутрашњој посети Београду градоначелника Пекинга, Мали је истакао никада нису били бољи односи између та два града, као и Србије и Кине.

"Кина је важан парнер за град Београд и из дана у дан, кроз покретање наше грађевинске индрустрије и привреде, та сарадња доприноси побољшању животног стандарда у нашем граду", рекао је Мали.

Истакао је да ће од суботе Београд бити домаћин велике манифестације "Дани Пекинга у Београду" и да ће први пут након 37 година имати прилику да угости градоначелника Пекинга.

"То је за нас велика ствар јер је Пекинг једна од највећих и најбогатијих градова на свету. Ми смо мали, али смо њима очигледмо веома важни због чега треба да нам буде драго", напоменуо је градоначелник.

Указао је да ће се тим поводом одржати низ културних и спортских манифестација, као и један велики привредни форум, где се очекује преко 200 привредника.

"То ћемо искористити да представимо потенцијале нашег града и да видимо на који начин можемо да радимо поготово у области туризма јер само за првих шест месеци ове године имамо преко 130 одсто већи број кинеских туриста него 2016" напоменуо је Мали.

Такође је указао да је за грађане Београда веома важно да знају да се након завршетка моста "Михајло Пупин" са пријатељима из Кине тренутно ради на још неколико веома важних пројеката.

"Међу њима је највећи кинески индустријски парк у овом делу Европе који ће бити направљен у Беораду, то је изградња далековода који повезује ТЕНТ са београдским електранама како би повећали енергетску ефикасност грејања, то је завршетак изградње посторјења за пречишћавање отпадних вода у Великом селу", напоменуо је градоначелник.

Међу учесницима Форума "16+1" у Подгорици је и градоначелник Пекинга, као и челници Сарајева, Загреба, Тиране, Софије, Прага, Скопља, Подгорице, Љубљане, Будимпеште, Талина, Риге, Варшаве, Букурешта, Братиславе и главног града Литваније.

Мали је обраћајући се учесницима скупа говорио о развоју и плановима главног града Србије, док је на маргинама овог самита имао више билатераних разговора.

У дијалогу са градоначелником Сарајева Абдулахом Скаком договорено је неколико заједничких пројеката, као и да делегација главног града Босне и Херцеовине у октобру посети Београд.

Градоначеници су данас потписали седам споразума који се тичу економије, "зелених градова", одрживог развоја, енергетике и друге. 

Такође су усвојили декларацију којом промовишу унапређење билатералне и мултилатералне сарадње у области културе, туризма, спорта, привреде, економије, енергетике, као и традиционалне кинеске медицине.

Форум "16+1" је иницијатива Владе Кине, чији је циљ да подстиче сарадњу између Кине и шеснаест земаља централне и источне Европе.

Иницијатива је покренута 2012. године, а настоји да развије економску, политичку и културну сарадњу кроз размену информација на самитима, конференцијама, пословним форумима и другим догађајима посвећеним питањима као што су туризам, образовање, пољопривреда, енергетски послови и развој инфраструктуре, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво