Ђурић: Хоџај на необичан начин честита Ускрс

Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај, у ауторском тексту за "Њујорк тајмс", оптужује Србију да покушава да дестабилизује регион после две деценије стабилности. Такве поруке су доказ да је пројекат "Косово" неуспешан, и да се наставља политика нанети зло Србима, поручује Београд.

У низу оптужби, Хоџај приписује Србији геноцидну прошлост. Забрињава га снажење војске и економије. Тврди, Русија учвршћује свој утицај у региону, а Србију користи за поновно стицање упоришта на Балкану. У тексту наводи и да Србија "блокира" пут стабилности и напретка на балканском подручју.

"Агресивна политика Србије одступа од посвећености нормализацији односа са Косовом, противна је европским интеграцијама и представља нову безбедносну претњу за све на Западном Балкану", навео је Хоџај.

Из Канцеларије за КиМ указују да су поруке косовских власти непримерене, посебно уочи великог хришћанског празника.

"Сепаратиста Хоџај на прилично необичан начин Србима честита васкршње празнике, наравно, вређајући своју државу Србију, а заправо се плаши да је у Сједињеним Државама, где је и написао тај отровни текст десет година после једнострано проглашене независности, све више оних који увиђају да је тај пројекат неуспео", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Реагујући на оптужбе Енвера Хоџаја, министар за рад Александар Вулин каже да ће таквих напада бити све више због покушаја избегавања обавеза из Бриселског споразума и поручује да је на Приштини да спроведе оно што је потписано тим споразумом.

"Како одмиче време од Бриселског споразума, како Приштина схвата да Бриселски споразум ради против независности КиМ и јача позицију Срба на КиМ, тако ћете имати више покушаја напада и више покушаја Приштине да се избегне Бриселски споразум и избегне његово спровођење", навео је Вулин.

Оцена аналитичара је да је Хоџај написао политички текст којим жели да унапреди сопствену позицију на међународном плану. Министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел из Приштине је још једном послао поруку да Берлин очекује нормализацију односа између Београда и Приштине, уз обавезујући споразум.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије