"Самит у Сарајеву показао посвећеност интеграција у ЕУ"

Останак на европском путу значи стабилност и безбедност за државе Западног Балкана, уверен је известилац ЕУ за Србију Дејвид Макалистер, који оцењује да су премијери шест земаља недавно на Самиту у Сарајеву показали изузетну посвећеност перспективи интеграција у ЕУ, али и искрену приврженост процесу помирења.

"Тај је Самит био користан симбол који нам је био потребан у овом тренутку", оценио је Макалистер у разговору за портал European Western Balkans, те додао да је константна размена мишљења међу лидерима региона изузетно важна за решавање билатералних питања.

Упитан да прокоментарише поруку шефице европске дипломатије Федерике Могерини приликом недавног боравка у региону, Макалистер каже да је важно што је она пре свега истакла снажну подршку Европске уније региону, посебно имајући у виду тешке политичке изазове са којима се суочавају земље Западног Балкана.

"Останак на европском путу значи стабилност и безбедност за Западни Балкан", уверен је Макалистер, те примећује да је Могеринијева "пронашла праве речи" у обраћању студентима у Скопљу, када је поручила: "Будите нестрпљиви и питајте оно што желите и покушајте да радите оно што желите. Не говорим вам да чекате боља времена; говорим вам да се укључите, останете позитивни, позитивни и доследни и да не дозволите да се фрустрација претвори у цинизам, насиље или поделе".

"Не бих имао ништа више да додам", поручио је Макалистер, додајући да чињеница да је у међувремену постао председник Одбора за спољне послове Европског парламента неће имати негативан утицај на његов рад као известиоца за Србију.

А упитан колико је случај рушења објеката у Савамали битан за европски пут Србије, Макалистер је истакао да је владавина права у срцу процеса приступања и да су посланици у Европском парламенту тај случај узели у обзир и охрабрили српске власти да га што пре разреше.

Како је навео, посматрачи у Београду и Бриселу са којима разговара забринути су због, како каже, погоршања услова за потпуно слободно практиковање слободе изражавања у Србији, нагласивши при томе да је Европски парламент био јасан кад је говорио о потреби стварања окружења које је наклоњено медијима у свих шест држава Западног Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара