Владајућа коалиција на Косову нема гласове за демаркацију са Црном Гором?

Иако су представници Српске листе окончали бојкот активности у косовским институцијама, владајућа коалиција на Косову још нема потребне две трећине гласова да ратификује споразум о демаркацији границе са Црном Гором, преносе приштински медији.

За ратификацију је потребно више од 80 гласова. Демократска партија Косова (ДПК) и Демократски савез Косова (ДСК), заједно са српским посланицима, имају 78 гласова. Осим тога, постоје посланици унутар ДПК и ДСК који су изричито против ратификације граничног споразума.

Ратификација је једини услов за добијање визне либерализације становника Косова са земљама Европске уније.

Косовска министарка за европске интеграције Мимоза Ахметај поручила је да једино демаркација може донети укидање виза. Исту поруку упутио је и косовски председник Хашим Тачи, оценивши да ако демаркација ускоро не буде одобрена у Скупштини, може да прође деценија пре него што ће становници Косова моћи слободно да се крећу у шенгенској зони.

"Дефинитивно је да ће се, ако се одобри разграничење, либерализација виза десити у наредним месецима. Ако не, нема сигурности месецима, годинама, а можда ни деценијама", рекао је Тачи.

Опозиционе албанске странке најавиле су да ће и даље бити против демаркације границе са Црном Гором, као што су и против формирања Заједнице српских општина.

Представници Српске листе кажу да нису консултовани током израде предлога закона о ратификацији границе са Црном Гором и да са коалиционим партнерима у влади нису разговарали о томе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара