Унмик између чекића и наковња Савета безбедности

Док Србија очекује од чланица Савета безбедности Уједињених нација да утичу на то да се Закон о "Трепчи" стави ван снаге, чланице тог тела које су признале самопроглашену независност Приштине сматрају да седнице о Косову и Метохији треба да се прореде и поново позивају да се смањи обим мисије Унмика. За представнике земаља које не признају Косово Унмик има важну улогу, а Резолуција 1244 за њих остаје основни важећи документ за решавање питања у јужној српској покрајини.

Када је ступао на дужност, шеф Унмика је очекивао снажнији мандат мисије. На седници Сaвета безбедности Уједињених нација сачекали су га другачији ставови.

Амбасадор САД у УН Саманта Пауер поручује да је Унмик испунио свој мандат и оцењује да је време да се смањи број седница о Косову.

"Будућност Косова се не одређује у Савету безбедности УН, већ у дијалогу Београда и Приштине", каже амбасадор Француске у УН Франсоа Делатр.

Такви ставови појединих амбасадора само су наставак апела из Приштине да се обим Унмика смањи. Мисија, основана 1999. године Резолуцијом 1244, статусно је неутрална. Има 362 члана, 10 пута мање него на почетку. Од тада су се променили и задаци, па сад брине о промоцији мира, стабилности и људским правима.

"Овај захтев ме не чуди, биће још захтева да се та тема скине из Уједињених нација, јер је светска организација једино место у којем се чува главни документ у којем се говори о статусу, а то је Резолуција 1244", напомиње директор Радио Београда и дугогодишњи извештач са Косова, Миливоје Михајловић.

Ставови о Унмику и расправа у СБ подељени су линијом која раздваја оне које су признали Косово од оних који нису. Отуда и различити погледи на стање у Покрајини.

Амбасадор Шпаније у УН Роман Ојарсун сматра да рад Унмика има важну и неопходну улогу на Косову. "Мислимо да недостатак напретка у неколико области указује на то да је његов рад двоструко неопходан", каже шпански амбасадор.

Петр Иличев, заменик амбасадора Русије при светској организацији, указује да одлуке косовских власти, као што је усвајање Закона о "Трепчи", не доприносе побољшању тамошње ситуације. "Питање српске имовине на Косову захтева већу пажњу Унмика", додаје Иличев.

У извештају, шеф Унмика је написао да је Косово постигло мање резултата него што се очекивало, а као препреку дијалогу истиче начин на који је усвојен Закон о "Трепчи", којом је некад та мисија и управљала.

Према речима Миливоја Михајловића, главни циљ оних који су тражили да се смањи присуство Косова на седницама у УН јесте да се Косово помери, измести из УН.

"То је постало место где су први пут после 18 година почели да се чују нешто другачији тонови о односима на КиМ. До сада су ти извештаји били уравнотежени. Кривица је увек дељена на српску и албанску, скоро милиметарски, а овај извештај је показао да постоји опструкција Приштине", наглашава Михајловић.

Извештаји о Косову и Метохији подносе се на три месеца. Ово је био последњи извештај Бан Кимуна на функцији генералног секретара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије