Љајић: За извоз "фијата" потребна и политичка воља

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће извоз "фијата" из Србије у земље Евроазијске уније бити могућ, ако за то постоји политичка воља, иако су сировине за возила претежно увозне.

Расим Љајић је у интервјуу за Политику рекао да је наша преговарачка позиција када је реч о извозу "фијата" да задржимо почетни споразум који имамо са Русијом и који би се односио на цео евроазијски регион.

"Послали смо списак производа за које бисмо волели да буду на листи. Тражимо да се дода 'фијат', седам врста сира, живинско месо, цигарете и шећер", рекао је он.

Како је објаснио, из Русије увозимо цигарете по царинској стопи од нула, а извозимо по стопи од 18 одсто.

"Такав је био првобитни споразум, тражимо да се та аномалија исправи. Са руске стране су нам дали наговештаје да неке производе неће прихватити, али ми ово тражимо", рекао је Љајић.

На питање да ли Руси питају да ли је "фијат" уопште српски производ, он каже да се поставља питање, али у овој фази то није тема.

Према његовим речима, постоји могућност да се "фијат" извезе, кад су сировине претежно увозне.

"Зато што су они већ имали споразум са Вијетнамом који омогућује то за неке производе који немају 50 одсто домаће сировине. Ако постоји политичка воља да се то уради, то ће бити могуће", истакао је Љајић.

Говорећи о "Телекому", министар каже да је још рано говорити о трећем тендеру за приватизацију ове компаније и да никаквих разговора на ту тему није било.

Према његовим речима, разматра се да ли ће се ићи на избор стратешког партнера, продају мањинског пакета или неки трећи модел.

"Телекому је потребан свеж капитал да би издржао тржишну утакмицу. Одржавање постојаћег стања је најгоре", истакао је Љајић.

Како је додао, катастрофа за саму компанију била би да кренемо у нови покушај продаје већинског пакета, а да се посао не заврши успешно.

"Али, ако би неко понудио добру цену, не бисмо бежали од тога да продамо и већински пакет", закључио је Љајић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије