Вучић са Швендименом: Очекујем професионални приступ процесуирању одговорних

Председник Владе Србије Александар Вучић примио је шефа Канцеларије специјализованог тужиоца Специјалног суда за ратне злочине на Косову Дејвида Швендимена, коме је пренео очекивање да ће се непристрасно и професионално приступити процесуирању одговорних за ратне злочине на Косову и Метохији над Србима, али и припадницима других националности.

Премијер Вучић је изразио подршку Владе Србије раду Специјалног суда и Канцеларије специјалног тужиоца.

Вучић је, како је саопштено из Владе Србије, пренео и очекивање да ће се непристрасно и професионално приступити процесуирању одговорних за ратне злочине на Косову и Метохији, почињених над Србима, али и припадницима других националности на КиМ.

Швендимен је рекао да је у прву посету Србији на функцији специјалног тужиоца дошао са циљем да у надлежним институцијама представи своју методологију рада.

Навео је да жели да дужност која му је додељена обавља на најбољи начин: темељно, независно, с поштовањем према жртвама и одговорно према правди.

Како је саопштено из његовог кабинета, у разговору са званичницима у Београду истакао је своју независност и нагласио да ће у вршењу мандата бити вођен "искључиво чињеницама и законом, те да ће свој посао радити без страха или прављења противуслуга".

Како се наводи, главни тужилац је посвећен спровођењу легитимног поступка и очекује да таквим буде сматран од стране свих оних на које се рад тог тужилаштва односи.

У саопштењу се наводи да се Швендимен, који је недавно именован на место главног тужиоца Специјализованог тужилаштва, данас у Београду састао са званичницима Владе Србије, представницима правосудних власти и међународне заједнице.

Састанци су одржани, осим с председником Владе Србије, и са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем, потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, министарком правде Нелом Кубуровић и министром одбране Зораном Ђорђевићем, наводи се у саопштењу.

Швендимен се такође састао с представницима Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије, као и са члановима дипломатског кора у Београду.

Главни тужилац је захвалио својим саговорницима на сталној подршци његовим напорима током истраге и потврдио њихову преданост спровођењу тог процеса.

Како се прецизира, током тих састанака, главни тужилац није говорио о детаљима у вези са садржином саме истраге.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије