Вучић: Британија остаје велика сила, градићемо најбоље односе са Лондоном

Председник Владе Александар Вучић каже да је Србија спремна да ради на очувању мира и стабилности, и ствара повољнију пословну климу која ће привући и инвеститоре из Велике Британије. Поручује да Србија жели побољшање односа са Лондоном и да је важно унапређење политичких и економских односа две земље. Шеф британске дипломатије Борис Џонсон честитао Влади Србије на успеху и напорима које улаже у своју земљу.

Александар Вучић је, на заједничкој конференцији са шефом дипломатије Велике Британије Борисом Џонсоном, рекао да та земља остаје велика сила, иако излази из Европске уније, и да Србија жели да одржи најбоље могуће односе са њом.

Поручио је да је важно унапређење политичких и економских односа две земље, истичући да је међусобна трговинска размена релативно мала, имајући у виду могућности, пре свега Велике Британије. Трговинска размена је, према његовим речима, повећана са 290 милиона евра на 370 милиона.

"Ове године наш извоз у Велику Британију већом снагом расте и очекујемо да резултати у будућности буду још бољи", рекао је Вучић.

Навео је да је веома почаствован тиме што има прилику да угости пријатеља Србије и важног госта из Велике Британије, додајући да је пре конференције имао само краћи разговор са њим, а да после имају радну вечеру и да ће у петак заједно обићи гробље Комонвелта и српских погинулих бораца.

Премијер је навео да у Србији чинимо све да створимо бољу пословну климу и желимо што већи број инвеститора, те у том смислу посета на нивоу посете Бориса Џонсона значи да шаљемо позив добродошлице инвеститорима да овде раде и остварују добар профит, али и запошљавају грађане Србије.

Додао је да је са шефом британске дипломатије разменио ставове о кључним политичким питањима, која су настала из различитих разлога, у овом турбулентном времену, захваливши на подршци Србији на европском путу и на њиховој жељи да се очува стабилност у целом региону Западног Балкана.

Премијер је додао да Србија као највећа земља има и посебну одговорност и да је спремна да на озбиљан начин покаже посвећеност очувању мира и стабилности. Сматра да на тај начин овај регион може да буде извор раста у читавој Европи.

"Ми разумемо политику Велике Британије, иако немамо исти став по питању Косова и Метохије", навео је Вучић.

"Британија потребна као стуб стабилности" 

Премијер је изјавио да је Србија била једна од ретких земаља која се према референдуму у Великој Британији односила на коректан начин, те да је та држава Србији потребна као још један стуб стабилности.

"Сигуран сам да имамо пуно шанси да унапредимо економску сарадњу, сарадњу по питању безбедности и сигурности", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара колико ће компликација у односима две земље направити чињеница да Британија напушта ЕУ.

Навео је да је чињеница да је Британија присутна на Западном Балкану много дуже од 50 или стотину година, те да је та земља Србији потребна као стуб стабилности и као држава која ће увек пружати подршку стабилности региона.

"Стабилност региона је кључна ствар за све нас овде и изузетно дубоко сам захвалан Борису Џонсону и Великој Британији што подржавају ту политику", рекао је Вучић.

Подршка Лондона на европском путу

Шеф британске диопломатије Борис Џонсон изјавио је да излазак Велике Британије из Европске уније не значи да напушта Европу, те да остаје посвећена пријатељским односима са европским земљама, попут Србије, поручивши да ће наставити да је подржава на путу ка ЕУ.

Џонсон је у обраћању новинарима истакао да је фасциниран како се град променио у односу на његову посету пре 17 година, колико је Србија напредовала, политички и економски.

"Фасцинантно је да се види како се град променио, како се земља променила. Честитам Вама и Вашој влади на ономе што чините и на напору који улажете", рекао је Џонсон Вучићу на конференцији у вили "Бокељки".

Такође је похвалио вођство које премијер показује у нормализацији односа са Приштином, и у пружању подршке Босни и Херцеговини.

Додао је да жели да се односи Србије и Велике Британије интезивирају на свим нивоима.

"Желимо да интезивирамо односе на свим нивоима и пуно инвеститора у Британији је узбуђено због идеје да дођу овде да послују", рекао је Џонсон.

"Остајемо пријатељи Србије и захвалан сам што сте рекли да ћемо да појачавамо и интезивирамо наше односе на свим нивоима", рекао је Џонсон. 

Британски министар је навео да је имао веома занимљив разговор са министром унутрашњих послова у вези са разменом стручности из области правосуђа, борбе против организованог криминала и решавању проблема миграција.

Навео је да је са српским министром културе потписао културни меморандум о размевању и додао да ће Велика Британија од нас да преузме више турбо-фолк музике.

"Чуо сам и да је серија 'Мућке' велики хит у Србији", рекао је Џонсон.

"Ово је старо пријатељство које је продуктивно. То је однос који напредује и одушевљен сам што сам у Београду да надограђујем то пријатељство", закључио је Џонсон.

Џонсон је рекао да је суштински важно да његова земља остане отворена за таленте, али и да је веома значајно питање којим су у Лондону заокупљени – како да преузму контролу на границама због проблема с миграцијама.

На питање новинара размишљају ли у његовој земљи о укидању виза грађанима Србије, Џонсон није дао конкретан одговор, али је поручио да сви морају да разумеју да Британија мора да чува своје границе, али да је истовремено важно да остане отворена за таленте.

"У Лондону имамо клуб српских бизнисмена који раде добро за нашу економију." Подсетио је да је био градоначелник Лондона и да је град тада процветао тако што је био отворен за талентоване људе стотина разних националности широм света.

"Потребно нам је да талентовани људи из Србије могу да дођу код нас", рекао је Џонсон.

"Али морате да разумете да нам је потребно да преузмемо контролу граница", поручио је Џонсон.

Шеф британске дипломатије претходно се састао са српским колегом Ивицом Дачићем, као и са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић.

Џонсон о Трампу: Фокусирати се на шансе, не проблеме

Министар спољних послова Велике Британије каже да би се, после избора Доналда Трампа, требало фокусирати на могућности и шансе, а не на проблеме.

Џонсон је на питање новинара рекао да је Трамп човек који склапа договоре, који хоће слободну трговину, што је одлична прилика и велика могућност за Британију.

"То је велика могућност да надоградимо однос са САД, који је од фундаменталног економског значаја за нас и од великог значаја за стабилност и напредак у свету", рекао је Џонсон.

Навео је да би сви требало да буду позитивни према могућностима које се отварају након што је Трамп изабран.

"Могу да кажем некима од мојих европских колега и пријатеља да је време да изађемо из приче о судбини избора у САД. Мислим да у мојој земљи треба да препознамо то као прилику, могућност", рекао је Џонсон.

Додао је да је Трамп имао добре разговоре са премијерком Британије Терезом Меј и говорио о "спектакуларним односима са Британијом".

Упитан како види протесте у САД, поновио је да би грађани требало да се усредсреде на могућности, а не на проблеме по питању америчких избора.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара