Дачић: Србија придаје значај односима са афричким земљама

У разговору са члановима Панафричког парламента, министар спољних послова Ивица Дачић указао је на велики значај који наша земља придаје развоју односа са афричким земљама. Дачић се састао и са шефом дипломатије Гватемале Карлосом Моралесом Москосом и том приликом је потписан Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

Дачић се састао са председником Панафричког парламента Роџером Нкодо Дангом и чланицом Панафричког парламента из Маурицијуса који бораве у посети Србији на позив председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић.

У изузетно срдачном и пријатељском разговору, размењена су мишљења и потврђена је обострана спремност за даље јачање сарадње Србије и Панафричког Парламента и афричких земаља на билатералном плану, саопштило је Министарство спољних послова.

У погледу изнетог очекивања министра Дачића да афричке земље које нису признале једнострано проглашену независност Косова задрже ту позицију, председник Панафричког Парламента је, указујући на одличне и традиционално пријатељске односе афричких земаља са Србијом, потврдио наставак принципијелне подршке Панафричког парламента, Камеруна и других афричких земаља Србији у погледу КиМ на билатералном и мултилатералном плану.

Дачић и Москосо за унапређење сарадње 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић пренео је захвалност шефу дипломатије Гватемале Карлосу Моралесу Москосу због принципијелног става те земље о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и подршци нашем ставу у спречавању пријема Косова у међународне организације.

"Србија подржава територијални интегритет Гватемале као што Гватемала подржава територијални интегритет Србије", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка у Палати Србија.

На састанку је договорено да је неопходан редован дијалог на свим нивоима, и у том смислу, да се успостави механизам политичких консултација потписивањем Меморандума о разумевању између два Министарства спољних послова.

Министри су констатовали да Србија и Гватемала, упркос постојању билатералних и пријатељских односа, сарадња у привредној, културној, образовној области заостаје за реалним могућностима две земље.

С тим у вези, како је саопштено из Министарство спољних послова, Дачић је обавестио да је процедура у вези са разменом имена улица по српском и гватемалском добитнику Нобелове награде за књижевност, са наше стране приведена крају и да ће ускоро једна улица у престоници носити име Мигела Анхела Астуријаса.

Дачић и Москосо су потписали Споразум између влада две земље о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша и најавили да ће ускоро бити потписани споразуми о укидању виза за све грађане. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије