Весић: ДС имао осам година да подигне споменик

Члан Главног одбора СНС Горан Весић запањен је чињеницом да функционер ДС Балша Божовић сматра "срамотом" иницијативу премијера Александра Вучића да се у Београду 2018. године, на 15. годишњицу убиства, Зорану Ђинђићу подигне споменик.

Горан Весић подсећа да је Демократска странка имала осам година да подигне споменик свом лидеру и премијеру, али то никада није учинила, а данас, уместо да подржи иницијативу, у стању је само да "странчари" и "политичари".

Божовић је на свом твитер налогу поводом Вучићеве иницијативе написао "срам га било".

Весић истиче да Вучићев предлог представља цивилизацијски искорак у односу на праксу у новијој српској историји. 

"То је знак поштовања према његовом делу и чињеници да је убијен као премијер Србије", рекао је Весић за Танјуг и додао да је "запањен чињеницом да Балша Божовић и Пајтићева Демократска странка осуђују овај предлог".

"Уместо да јавно подрже идеју премијера да Зоран Ђинђић добије споменик у Београду, они странчаре само зато што они нису били у стању да му подигну споменик док су били на власти", истиче Весић.

Према одлуци Скупштине града Београда неопходно је да протекне три године од смрти било које личности да би она могла да добије улицу, трг или споменик. 

Дакле, наводи Весић, с обзиром на то да је Ђинђић убијен 2003, "Балша и Пајтићева Демократска странка могли су слободно да подигну споменик Зорану Ђинђићу 2006, или 2007, или 2008, или 2009, или 2010, или 2011, или 2012, па чак и 2013. године, јер су тек крајем новембра те године изгубили власт у Београду".

"Имали су пуних осам година да подигну споменик председнику своје странке. Нису урадили скоро ништа. Разлог је тај што су се стидели Ђинђића док су били на власти. Поменули би га понекад у изборним кампањама, а сетили су га се тек када су се поново нашли у опозицији", приметио је Весић. 

"Предлог да се подигне споменик Зорану Ђинђићу усвојила је Скупштина града Београда у јулу 2013. године, само неколико месеци пре него што су Божовић и Пајтић у Београду изгубили власт! Дакле, шест година им је требало да се сете да Ђинђићу треба да се подигне споменик!? Толико о томе колико им је било стало", подсећа Весић.

Он додаје да су, "и када су се коначно сетили да подигну споменик", осим што су донели одлуку, формирали су Одбор за подизање споменика, који није ни расписао конкурс, нити је утврдио место за споменик. 

"То је све што је Божовићева и Пајтићева Демократска странка урадила за споменик Зорану Ђиђнићу!? Дакле, приликом доношења одлуке о подизању споменика нису то радили због Ђинђића, већ су политичарили, јер су сматрали да им Ђинђићево име треба када су опозицији, иако им није требало док су били на власти", наводи Весић и закључује да Божовића, Пајтића и ДС "треба стварно да буде срамота".

Он најављује да ће, као што је Вучић синоћ открио за Пинк ТВ, споменик Ђинђићу бити откривен 12. марта 2018. године.

У међувремену, Скупштина града ће, како је објаснио, изабрати нови Одбор за подизање споменика који ће да ради свој посао, биће расписан конкурс за решење споменика и донета одлука да споменик буде подигнут, како је премијер предложио, на месту садашње Васине улице која постаје пешачка зона, на простору између Филозофског факултета где се Зоран образовао, Ректората и Студентског трга број 10 где је скоро до смрти живео.

"То ће бити испуњење дуга Србије и Београда према човеку који је као премијер Србије убијен на прагу Владе и доказ да Србија постаје нормално друштво у коме се поштују вредности без обзира на тренутне и политичке интересе. Премијер Вучић је овим предлогом показао да жели да изгради управо такво друштво", закључио је Весић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара