Вучић: Подићи ћемо споменик Ђинђићу 2018. године

На 15. годишњицу од убиства Зорану Ђинђићу биће подигнут споменик у Београду, најавио је мандатар за састав владе Александар Вучић. Каже да би за десетак дана требало да буде познато све о Савамали и додаје да није поредио догађаје у Херцеговачкој и хапшење Милошевића. Дачић је најбољи технолог власти, јер воли власт и власт воли њега, сматра Вучић. Истиче да ће Маја Гојковић поново бити на челу Скупштине Србије.

Александар Вучић је гостујући на ТВ Пинк рекао да би споменик Ђинђићу требало да буде постављен на Студентском тргу, да ће Васина бити пешачка улица, а да ће тролејбуска окретница бити измештена на Дорћол.

У том контексту истакао је да су у Србији реформатори страдали, и због тога што Срби често од емоција и острашћености не виде даље.

Приметивши да ДС до 2012. није нашао за сходно да подигне споменик Ђинђићу, Вучић је рекао да ће то сада урадити ова власт.

За десет дана требало би да буде познато све о Савамали

Вучић је рекао и да ће за седам до десет дана све у вези са догађајима у Савамали бити познато, те да ће бити кривичне и прекршајне, а ако буде требало, и политичке одговорности.

"Ми ћемо то истражити и установити, мислим да данас много боље знам него пре десетак дана шта се одиграло", рекао је Вучић.

Додао је да је у догађајима у Савамали учествовало између девет и 11 маскираних особа, а не 30, како је првобитно било речено, да, према сведочењима, нико није био везиван, да су одузета четири телефона, и враћена после десет минута.

Вучић је рекао да се говорило да су људи у Савамали, чији објекти су рушени, заробљавани, везивани и затварани, а да ни један није везиван, што је рекло 11 сведока.

Две сведока су рекла да су неки носили фантомке. "Нацртаћемо све и рећи ћемо народу истину, ма колико она за нас била непријатна", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се наслушао од "стручних новинара подржаваних из Брисела" да ће држава наћи неколико криминалаца који ће одговарати за тај случај, како би добили олакшице за дела која су починили, али им је поручио да не полазе од себе и да држава то неће учинити.

Рекао је да је погрешио што је рекао да су у Савамали објекте држали криминалци, али да је свакако реч о преварантима, који су радили у личну корист, а против државе.

"Нећу дозволити да униште пројекат 'Београд на води'"

Вучић је рекао да је "Београд на води" најбољи могући пројекат и да неће да дозволи да се тај пројекат уништи, иако је кампања против "Београда на води" финансирана из иностранства.

Мотив те кампање је, како каже, новац, јер је реч о пројекту који ће упослити људе и донети приход, и то приход Србији, а не негде другде.

"Да видимо ко су ти људи, ко стоји иза тих прича, ко је Симон Симоновић, то је Европски блок без алтернативе или тако нешто, познат по томе да је прелепљивао билборде на којима је писало 'Косово је Србија', ваљда му се не свиђа то да је Косово Србија. Овај други је најближи сарадник Борке Павићевић, то је онај Лазовић, и онај Илир Гаши и он је ту нешто и онај четврти из Транспарентности", рекао је Вучић и додао:

"Нека људи само провере како се то финансира и одакле. Ја сам проверио и пошто је то девизни прилив за нашу земљу ја сам задовољан због тога", приметио је и додао да је за њега "велика ствар када њихове паре заврше у нашој земљи".

"'Београд на води' је сан 70 година, да се направи да буде нешто лепо, гурам и гураћу тај пројекат упркос свим претњама и направићу нешто најлепше, а неки паметни људи ће знати да кажу хвала", рекао је.

Најавио је да ће за три, четири дана грађани моћи да прођу "најлепшим кејом и прошетају".

Енергопројект гради, и прве стамбене куле ће ускоро почети да ничу из земље, а велика кула, торањ, треба до краја 2018. да буде готова, додао је Вучић.

"Знам кога ћу подржати на председничким изборима"

Мандатар и лидер СНС-а Александар Вучић рекао је да зна кога ће подржати наредне године на председничким изборима, али није открио о коме се ради.

"Знам кога ћу подржати и победиће", једино је што је Вучић одговорио на питања у вези са председничким изборима, приметивши да је та тема преурањена и да је пласирају "беспослени људи".

Рекао је да са Томиславом Николићем разговара о свим темама, али да о томе не жели да говори јавно.

За Николићев став да "није добро да државу води један човек" рекао је да је прилично извучено из контекста, али да мисли да државу не сме да води један човек, али да је важно да се зна ко šто ради и како.

"Немам проблем с тим, и не води је један човек", рекао је. 

Вучић је одбацио опаску да се исход избора с гледишта СНС-а може сматрати Пировом победом, наводећи да је његова странка пре избора држала 55 општина, а сада 150, да је у Војводини од 45 имала само три, четири, а сада ће имати 41 или 42, те да и у Београду има више него пре ванредних избора.

Маја Гојковић поново на челу скупштине

Вучић је потврдио да ће Маја Гојковић поново бити председница Скупштине Србије, али није открио ко ће бити министри у новој влади.

Он је рекао да су Зорана Михајловић, Небојша Стефановић и Златибор Лончар способни, да је Јадранка Јоксимовић веома образована и способна, Никола Селаковић један од најобразованијих људи у Србији, као и да је Братислав Гашић веома способан.

"Ја гледам све то да извагам и измерим и сваком да нађем место. Ја ћу да одговарам за резултат тима", рекао је Вучић.

Рекао је и да ће СНС затражити формирање анкетног одбора у Скупштини Србије који ће испитати регуларност избора.

Вучић је рекао да ће задатак тог анкетног одбора бити да испита све притиске, пљачке и увођење једне парламентарне листе у парламент на силу. "Ми ћемо да покренемо то питање и да видимо ко су бандити који су крали на изборима", рекао је Вучић.

Навео је да је у изборном процесу било мањкавости, а да су сви грађани били сведоци нерегуларности у Републичкој изборној комисији ноћ после избора, кад је "банда упала у два ноћу и малтретирала председника и чланове РИК-а".

"Дачић је најбољи технолог власти"

Још не знам да ли ће Дачић бити у влади, рекао је Вучић истакавши да не може још да одговори на то питање јер треба да саслуша став својих сарадника и, наравно, да разговара са лидером социјалиста.

Рекао је да је Дачић "најбољи технолог власти", јер "воли власт и власт воли њега", те да управо зато веома добро зна да на састав будуће владе не може да утиче нико са стране, о чему се спекулисало поводом његовог сусрета с шефом руске државе Владимиром Путином пре неколико дана.

"Не подносим ургенције ни из сопствене странке, ни из амбасада, од стране било кога јер грађани имају право на сувереност и независност у одлукама. Нисам ни амерички, ни руски, ни енглески човек, већ Србин који раде за интересе грађана", рекао је Вучић.

Упитан да ли је за Србију боље да СПС и Дачић буду у влади, Вучић није прецизно одговорио, али је истакао да не може да потцењује мишљење чланова странке и сарадника, попут Небојше Стефановића и Зоране Михајловић.

До сусрета са Путином дошло је, како је рекао, сасвим случајно, а не поводом формирања владе.

"Не могу ни да вам кажем какав је случај у питању", рекао је Вучић и приметио да би грађани требало да буду поносни на њега што у сваком тренутку може да уприличи разговор с Путином, Меркеловом и другим високим званичницима.

Додао је да су биле неосноване информације да је у Москви боравио због лечења.

Упитан да ли ће ЛДП бити у влади, Вучић је рекао није лако формирати владу са том странком, али да ће разговарати и са њима и са другим странкама, али не и са "циркусантима".

На питање да ли ће влада бити шира коалиција или не, Вучић није одговорио, али је рекао да жели да влада буде формирана до 16. јуна, свакако пре доласка председника Кине у Србију, који би требало да дође до краја јуна.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара