Завршена нова рунда дијалога Београда и Приштине

Данашња рунда дијалога Београда и Приштине, на којој су учествовали премијер Србије Александар Вучић и шеф косовске владе Иса Мустафа, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини, завршена је после три и по сата разговора пре свега о Заједници српских општина. Два премијера имала су најпре одвојене разговоре са Могеринијевом, да би потом био одржан трилатерални састанак.

Премијер Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а у паузи тројног разговора у Бриселу, рекао да ће разговори потрајати, да они нису лаки али да су корисни и добри и за једну и другу страну јер доносе једну врсту поштовања.

"Шта год да урадимо, а нешто од тога ћемо успети да постигнемо вечерас – ја се надам – добро је јер би то значило да смо откочили цео процес, значило би да је негде кренуло", рекао је Вучић.

Истиче да српска страна не жели да одустане од договореног у Бриселу.

"Разговарамо пре свега о томе како да откочимо рад на формирању Заједнице српских општина, што је кључна тема, јер Заједница српских општина чини шест од 15 тачака Бриселског споразума, што је 40 одсто", рекао је Вучић.

Истакао је да се српска страна држи онога што је потписано у Бриселу, а не онога што је одлучио такозвани косовски Уставни суд.

"Сматрамо да, ако би се водио дијалог два уставна суда, не би ни постојао дијалог. Зато и постоји бриселски дијалог, и то су наши аргументи", каже Вучић.

Истиче да је за Београд најважније да се што пре крене са формирањем ЗСО. 

"За нас је од кључног значаја да се крене у фазу израде и статута и свега што је потребно да се формира Заједница српских општина, која треба не само да обједини наше општине већ да гарантује и одређена права нашем народу, да буде место окупљања Срба на Косову и Метохији, и да заједнички можемо да утичемо и на боље и другачије одлуке Приштине у будућности", рекао је Вучић и додао да би српски народ на Космету колективно остварио већа права него што данас има.

Како каже, до сада се разговарало о примени споразума потписаног 2011. године о универзитетским дипломама.

"Ту имамо проблем са оним што је наша страна радила, посебно изузимајући један битан универзитет за нас, Универзитет у Косовској Митровици", каже премијер.

Разговарало се, додаје, и о споразуму о слободи кретања, такође потписаном 2011. године.

"Гледамо што више да извучемо за наш народ и за наше грађане", нагласио је премијер.

Ово ће, додаје, дуго трајати, и није једноставно јер је реч о крупним правно-политичким питањима.

"Што пре уђемо у тај процес, моћи ћемо да створимо Заједницу српских општина, која је обавеза и једних и других. И моћи ћемо да створимо један оквир унутар којег ће наш народ неупоредиво лакше моћи да функционише и да колективно остварује своја права, и преко којег ће и Србија моћи, на начин да Запад то признаје, а не само оне земље које признају или не признају независност Косова, да финансира и помаже свом народу на Косову и Метохији и да живе једним делом од нашег новца", каже Вучић.

Додаје да никада разговори са приштинским властима у Бриселу нису лаки, али сматра да су добри.

"Они доносе неку врсту поштовања, значе да постајемо поуздани партнер Европске уније, али и Сједињеним Државама и многим другима, то значи да градимо свој пут у будућност. Он је трновит и тежак, али ја мислим да са одговорношћу и озбиљношћу можемо да постигнемо добре резултате за наше грађане", поручио је премијер. 

Као веома важну тему издвојио је и изборе за Народну скупштину Републике Србије.

"Сва је прилика да ће бити одржани ове године, а биће одржани на целој територији Републике Србије. То није плод не знам каквог великог договора, или уговора, али то је, чини ми се, један став који је разуман и мислим да нико у овом тренутку не жели да томе противуречи", каже Вучић истичући да је то добра вест јер ћемо сачувати своју стабилност и јер ће људи моћи да изразе своју вољу.

Премијер наглашава да је добро што је српска делегација разговарала са албанском страном.

"Наш посао је да градимо другачије друштво на целом Балкану и да на свом путу у Европу изградимо другачије норме у сопственом понашању", рекао је Вучић.

"Наша обавеза и посао је да никога не лажемо. Ја немам одавде много лепих порука, боримо се за наше људе, боримо се за наш народ на Косову и Метохији, боримо се за Заједницу српских општина, боримо се и изборићемо се за то да наравно избори буду одржани на целој територији Републике Србије, онако како је то Уставом прокламовано", истиче премијер.

Додаје да има и много тешких ствари и да су увек потребни компромиси.

"То што радимо радимо не зато што волимо некоме нешто да учинимо, већ зато што видимо да је то најбољи начин да обезбедимо другачију и бољу будућност за сву нашу децу и све грађане Србије", каже премијер.

Разговори високе представница Европске уније Федерика Могерини са двојицом премијера почео је у 17.30 у згради Европске службе за спољне послове. Могеринијева се претходно одвојено састала, најпре са Мустафом и приштинском делегацијом, а затим и са Вучићем, који предводи српску делегацију.

Главна тема разговора Београда и Приштине на највишем нивоу јесте примена споразума о Заједници српских општина (ЗСО).

Према најавама званичника из Београда и Приштине, осим примене споразума о ЗСО, данашња тема су и општа политичка клима, владавина права и пресуда Оливеру Ивановићу, регистарске таблице, авио-саобраћај...

Портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчич је, уочи наставка дијалога, рекла да су на дневном реду отворена питања Београда али и приштинске стране.

Поручила је да је наставак дијалога важан за обе стране и да је важно да се дође до напретка у имплементацији постигнутих споразума.

Премијер Вучић је раније рекао да ће тема разговора бити оно што је договорено августа прошле године, али није желео да процењује исход.

Упркос изјавама косовског премијера да неће присуствовати састанку због изостанка позитивне препоруке Европске комисије за либерализацију виза за Косово, Мустафа је прихватио позив за данашње учешће у дијалогу због, како су пренели албански медији, усвајања ССП-а у Европском парламенту и посете помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Хојта Брајана Јиа.

Мустафа је, уочи данашњег наставка дијалога, за Радио-телевизију Војводине рекао да ће Бриселски споразум о формирању ЗСО бити примењен, али и да ће Приштина инсистирати на укидању паралелних структура.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију рекао је да је Србија много учинила у нормализацији односа са Приштином, али да Београд очекује тешке разговоре у Бриселу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара