Лончар: Платни разреди нису донети, нема разлога за штрајк

Министарство здравља неће дозволити да се не поштују лекари, да се кроз плату не поштује њихова школска спрема, о платним разредима се још разговара и нема разлога за штрајк, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је рекао новинарима да је суштина да платни разреди нису донети и да није чуо да су синдикати здравствених радника најавили штрајк због тога што сматрају да им ти платни разреди доносе мање од гарантованог колективног уговора.

"Ако ћете да штрајкујете, морате да имате неки основ. Једино ако ви знате да су донети платни разреди, а ми министри не знамо, нити Кори Удовички, нити ја. Разговарали смо са синдиктаима, договорили смо се, сложили, не постоји још предлог, морате да имате предлог да би штрајковали", рекао је Лончар.

Министар је, после састанка са предлагачима и иницијаторима доношења "Зојиног закона" Бојаном Миросављевић и Душаном Милосављевићем, додао да се још разговара о предлогу платних разреда и треба испоштовати процедуру.

Истакао је да је његово министарство урадило све што је у његовој моћи да не би дошло до тога.

У прилог томе Лончар је навео да је запослено више од 1.000 лекара, медицинског особља, да је дато више од 3.000 специјализација, посебно дефицитарних - педијатрија, анестезија, радиологија, неурологија.

"Морам да вас подсетим да је то последица онога што нису даване специјализације, што сте две године морали да радите као клинички лекар, па тек онда да конкуришете, али специјализације нико није добио. Зато смо дошли у ову ситуацију и радимо све да то решимо", рекао је Лончар.

 

Додао је да је о томе разговарао са министарком Удовички, али и да је битније што је у разговоре укључио синдикате и све заинтересоване.

"Много је битније да сви разговарамо, него ја. Свако ту има своје виђење, свакога треба саслушати и наћи најбоље решење. Сходно у каквој ситуацији се налазимо, такво решење ће се и наћи. Нема разлога за те помпезне штрјакове- да се штрајкује, а да се не зна зашто, а нема још ни предлога", рекао је Лонцар.

Истакао је да је 1.000 лекара затражило сертификат Лекарске коморе Србије који им је неопходан за рад у иностранству, али да не постоји тачан број оних који су отишли из земље.

"Њих хиљаду сигурно није отишло, али нико нема тачан број, морате да идете од установе до установе", рекао је министар и указао да је одлазак лекара из земље последица тога што нису добијали специјализације.

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић најавио је раније да ће запослени у здравству ступити у штрајк уколико се усвоји предложени Нацрт закона о платама у јавном сектору, јер, како је навео, тај закон дискриминише запослене у здравству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво