Љајић: Очекујем да хапшšења убрзо добију судски епилог

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић очекује да хапшење 80 осумњичених за најтеже малверзације у области финансијског криминала у акцији "Резач" убрзо добије судски епилог, и наводи да политичари не би требало да се мешају у рад државних органа.

Расим Љајић каже да политичари не би требало да коментаришу "оно што је посао надлежних органа и полиције".

"Мислим да политичари не би требало да коментаришу оно што је посао надлежних, пре свега правосудних органа и полиције, верујем да ће цела истрага добити коначан судски епилог, а пре тога нико не би требао да се меша у поступак државних органа", рекао је Љајић за Танјуг.

Према његовим речима, циљ је борба против корупције, стабилност у земљи и јачање демократских институција.

"Без јаких инсутитуција нема напретка нити опоравка земље", нагласио је Љајић приликом отварања моста у Ивању, у чију је изградњу влада уложила 40 милиона динара.

У акцији српске полиције популарно названој "Резач" ухапшено је 80 осумњичених за најтеже малверзације у области финансијског криминала, саслушања многих су већ у току, а Виши суду Београду је одредио је и прве притворе.

Осумњичени који нису јуче извођени пред тужиоце на саслушања, данас ће бити сукцесивно привођени, а након тога ће се одлучивати ко ће бити у притвору, а ко ће се бранити са слободе, пошто је свима одређено полицијско задржавање до 48 сати.

Притвор је одређен власнику "Беохемије" Жељку Жунићу и Бојану Дробњаку који се сумњиче да су злоупотребама оштетили Алфа банку и Војвођанску банку за око 580 милиона динара, односно да су прибавили противправну имовинску корист привредном друштву "Беохемија" у том износу.

Из истог разлога Виши суд у Београду одредио је притвор до 30 дана и бившем председнику општине Младеновац Дејану Чокићу, као и за још троје одговорних лица из те општине.

У Тужилаштву за организовани криминал саслушан је и бивши министар пољопривреде Слободан Милосављевић и још седморо осумњичених за малверзације са пољопривредним земљиштем у Новом Саду, којима је предузећу "Maxim&Co" прибављена противправна имовинска корист виша од милијарду динара.

Такође је саслушан бивши помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Добривоје Суџум, који се сумњичи да је привредним друштвима која нису испуњавала услове прописане Уредбом Владе одобрио коришћење подстицајних средстава за подизање вишегодишњих производних засада винове лозе и тако им прибавио имовинску корист од око 120 милиона динара.

Тужилаштво је већ покренуло истрагу и предложило притивор и против петоро оговорних лица у компанији "Дунав осугирање".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије