Димитријевић: Врх ДС-а не познаје изворна опредељења странке

Члан ДС-а, историчар Бојан Димитријевић рекао је да су у врху те странке људи који не познају изворна опредељења ДС-а и историјске чињенице. Оцену странке да је, залагањем за одбрану генерала Милана Недића, релативизовао фашизам, Димитријевић сматра скандалозном.

Димитријевић, против којег је председник ДС-а Бојан Пајтић покренуо дисциплински поступак за искључење из странке, поручио је да је и даље члан ДС-а.

"Уколико буде дошло до покретања поступка, одазваћу се органима сопствене странке, али, с обзиром на то да сам члан ДС-а од њеног формирања и да сматрам да нисам ни у једном тренутку повредио никакав страначки документ, не видим зашто бих напуштао странку", рекао је Димитријевић.

Члан ДС-а сматра да оцена странке да је, залагањем за одбрану генерала Милана Недића, релативизовао фашизам, брука и њега као научника и странку.

"То је прејака оцена, скандалозна и остаје да се види да ли ће странка и даље инсистирати на том ставу или ће уважити нека од мојих научних достигнућа која су и званично верификована", рекао је Димитријевић.

Историчар је истакао да проблем лежи у томе што је дошло до смене генерација у ДС-у.

"У врху странке имамо људе који нису стари чланови, који не познају изворна опредељења ДС-а, који не познају историјске чињенице о ДС-у, да је увек био окренут борби против тоталитаризама, било да је у питању комунизам, фашизам, нацизам", објаснио је Димитријевић.

Члан ДС-а је подсетио на чињеницу да та странка има значајно историјско наслеђе у људима који су се супротставили комунизму, од Равногорске омладине и Равногорског покрета до оних који су бранили генерала Драгољуба Михаиловића.

"Као да се заборавило да је ДС у суштини странка центра и да се увек борила за рехабилитацију људи који су страдали од комунистичких власти", истакао је Димитријевић.

Историчар је нагласио да је у политичком програму странке од 2001. године наглашено да унутар странке могу да се чују другачија политичка мишљења, а да то не значи да ће се странка поделити или да ће се људи са другачијим мишљењем у оквиру ње искључивати.

Димитријевић је додао да је, са изузетком људи из врха странке, углавном у контакту са члановима и општинским и градским одборима, који, како је рекао, подржавају његов став, "јер је то став науке".

"Али, то је став чланства и људи који нису унутар некакве унутарстраначке орбите одлучивања", закључио је Димитријевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије