Да ли је могућ нови дијалог о Заједници српских општина?

Две су опције на путу за формирање Заједнице српских општина. Једна је поновно отварање дијалога Београда И Приштине, а друга да косовска влада без обзира на одлуку Уставног суда Косова, пронађе решење да ова организација што пре почне да функционише, преноси приштински лист "Коха диторе".

Позивајући се на неименоване западне дипломатске изворе, лист пише да један део међународне заједнице озбиљно разматра поновне преговоре о споразуму о Заједници са већинским српским општинама, уколико одлука Уставног суда Косова буде да неки делови споразума нису у складу са Уставом.

Један високи званичник на западу је рекао да се о овој опцији не разговара отворено, јер се не жели прејудицирање одлуке Уставног суда у разматрању споразума.

Други дипломатски извори међутим кажу да чак и ако суд утврди да је споразумом прекршен устав, косовска влада мора да нађе начина да спроведе споразум, без да поново отвара преговоре с Београдом.

Лист наводи и да је Влада Косова написала одлуку за ЗСО. Косовске власти су наводно обавестиле Брисел о том почетном кораку за имплементацију споразума о принципима  Заједнице српских општина.

У одлуци, косовска влада је саопштила да формирање ЗСО треба да буде условљена комплетним распуштањем српских паралелних органа које делују на Косову.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије