Давенпорт: Отварање поглавља важан корак Србије ка ЕУ

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт оценио да је отварање првих преговарачких поглавља важан корак на путу Србије ка чланству ЕУ и резултат, како је рекао, великих напора и добре воље коју су у процес евроинтеграција уложили Влада Србије и цивилно друштво.

Девенпорт је, на отварању изложбе посвећене обележавању 40.годишњице програма посета ЕУ, изразио наду да ће Србија формално постати чланица европске породице што је, како је нагласио, циљ којем и Србија и ЕУ теже.

Изложба "Делимо европске вредности у свету, драго нам је да упознамо ЕУ" отворена у холу Дома Народне скупштине Србије, посвећена је програму посета Европској унији.

Потпредседник парламента Владимир Маринковић поручио је тим поводом да ће парламентарци посвећено и марљиво радити на процесу евроинтеграција Србије и модернизацији наше земље.

Такође, како је додао, радиће се на усвајању стандарда у свим сегментима почевши од људских и мањинских права и економије до науке и образовања.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт истакао је да су програм покренули Европска комисија и Европски парламент како би успешним и перспективним младим људима широм света омогућили да посете институције ЕУ.

Давенпорт је, такође, навео да је од 2001. до данас у програму посете ЕУ учествовало укупно 35 особа из Србије, међу којима су и министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић.

"Изузетно ми је драго када видим да су и након више година од почетка реализације програма, његови учесници остали привржени циљу и настоје да буду активни учесници у процесу евроинтеграција Србије", нагласио је Давенпорт.

Кроз програм посета ЕУ, од када је основан 1974. године, прошло је више од 4.000 посетилаца из целог света.

Циљ програма је да младим лидерима или онима који ће то тек постати у области управљања, политике, медија, цивилног друштва, професуре И других кључних подручја, омогући вишедневну посету институцијама ЕУ у Бриселу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво