ДСС и Двери траже референдум о наставку преговора са ЕУ

Демократска странка Србије и Покрет Двери затражиле расписивање референдума о наставку преговора са ЕУ, оцењујући да би наставак европског пута Србије био противан државним и економским интересима.

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић је истакла да би се расписивањем референдума показао демократски капацитет друштва, истичући да је за мање од 24 сата, захтев за расписивање референдума потписало готово 130 јавних личности, међу којима и посланик са листе СНС Миодраг Николић Феман.

Рашковић Ивић је оценила да је отварање поглавља, посебно поглавља 35, нови инструмент ЕУ за још јаче притиске на Србију и додала да нема разлога за славље тим поводом.

"Поглавље 35 је поглавље за капитулацију Србије и због чега бисмо се радовали његовом отварању", рекла је Рашковић Ивић.

Како је рекла, ускоро ће бити отворено и поглавље 31, које се односи на заједничку безбедносну и спољну политику, у оквиру којег ће се од наше земље тражити увођење санкција Русији.

"Позивам власт да престане да креира атмосферу као да су сви, или већина грађана за ЕУ, кад мање од 50 одсто људи подржава улазак Србије у Унију", рекла је Рашковић Ивић.

Председница ДСС-а је навела и да је 2012. године, пред други круг председничких избора, тадашњи председник ДСС Војислав Коштуница дао подршку Томиславу Николићу, који се обавезао да неће бити промене Устава и да ће заједно радити на расписивању референдума о НАТО и ЕУ.

"Послала сам писмо Николићу, на које нисам добила одговор. Ако се обавезао да ће расписати референдум о НАТО и ЕУ, кад је добио подршку ДСС-а, онда је тренутак да тај референдум распише", казала је Рашковић Ивић.

Председник Двери Бошко Обрадовић истакао је да Србија нема никакав интерес да се придружи ЕУ, додајући да Двери јесу за сарадњу са Унијом, али никако за чланство у њој.

"Време је за једну широку јавну расправу, у којој ће се чути сва различита мишљења, након чега би се грађани изјаснили на референдуму", рекао је Обрадовић.

Један од потписника захтева, главни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић истакао је да се сви потписници можда не слажу са политиком ДСС-а, али се слажу у једном - у захтеву за расписивање слободног изјашњавања грађана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се