Одбор о избор чланова РЕМ-а

Скупштински Одбор за културу и информисање затражио је доношење аутентичног тумачења Закона о електронским медијима, како би се разрешиле недоумице око кандидатура за избор чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), а расправа о приговорима на тај процес биће одложена до тада.

Одлука је усвојена на предлог СНС-а, која је тражила и да се расправа о приговорима удружења чији су циљеви остваривање слободе изражавања и слобода деце, а што је председница Одбора Весна Марјановић (ДС) предложила као дневни ред седнице, одложи до изјашњавања Скупштине Србије о аутентичном тумачењу закона.

Није прихваћен предлог Марјановићеве да се закаже нова седница на којој би били позвани сви који су учествовали у процесу предлагања, као и предлог посланика СПС-а и редитеља Срђана Драгојевића да се поништи текући конкурс и да се понови објављивањем новог јавног позива.

Одлагање расправе до изјашњавања Скупштине Србије о аутентичном тумачењу одредбе 11 Закона о електронским медијима предложила је посланица СНС-а Душица Стојковић, која је рекла да је тај закон недоречен, да постоје приговори на досадашње кандидатуре, да су неке организације предложиле два, а неке једног кандидата и да би то требало да буде разрешено аутентичним тумачењем.

За напредњаке је спорно што је део организација предложио два кандидата, а део само једног, па питају како гласање може да буде регуларно због тога.

"Од овог одбора правите циркус", рекла је Стојковићева председници Одбора, док је шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић рекао да нема потребе за нервозом око тог процеса и да је та тема непотребно политизована.

Он је упитао демократе зашто су против тога да се Скупштина Србије изјасни доношењем аутентичног тумачења и да тако буде стављена тачка на све дилеме.

Марјановићева је рекла да је предлог напредњака "производ волунтаризма и правног насиља", да је то недопустив начин да се Скупштина Србије и посланици мешају у процес и да је тиме нарушена воља представника цивилног сектора.

Њена страначка колегиница Александра Јерков рекла је да не подржава предлог за доношење аутентичног тумачења, наводећи да је циљ владајуће већине да "на силу" прође један кандидат.

Драгојевић је предложио да се цео поступак врати на почетак и да организације поново дају своје предлоге, а изнео је мишљење да они који сада седе у РЕМ-у, а који су подржали инертни и пасивни став тог тела о ријалити програмима, не треба више да буду на том месту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се