Интервју: Томислав Николић

Председник Србије Томислав Николић рекао је за РТС да се радује чињеници да је Европа поставила Србију на место са кога нема повратка. Сматра да нема грађанина који није осетио олакшање и задовољство зато што је ЕУ коначно прихватила да вреднује напоре Србије у последњих 15 година. Николић истиче да сценарио са државним ударом није био реалан.

Томислав Николић је гостујући у емисији Упитник на РТС-у оценио да ће поглавље 35 бити одлучујуће у преговорима о приступању Србије ЕУ као и да ће ЕУ на том поглављу показати да ли жели Србију у свом чланству. 

Како је рекао, ЕУ сада неће моћи да врати Србију у неку раниjу фазу. Може да буде незадовољна развојем у неким областима и поглављима али, Србија би требало да буде бржа од Европе.

Коментаришући његову ранију изјаву да нема места еуфорији, Николић је рекао да ни премијер Александар Вучић није еуфоричан тип човека, и да су они сагласни да је реч о огромном успеху који би требало да буде почетак свих успеха Србије на путу ка ЕУ.

"Нема грађанина Србије који није осетио олакшање или задовољство што је ЕУ коначно прихватила да вреднује напоре Србије у последњих 15 година. ЕУ треба да подржи Владу Србије да повуче још храбрих потеза који ће донети добро грађанима а ми би морали да будемо бржи од ЕУ, да је ставимо пред свршен чин јер нама не одговара отварање два поглавља за годину", рекао је Николић.

Николић је поручио да отварање поглавља значи и већу стабилност за инвеститоре из целог света.

"Волео бих да отварамо поглавља којима уређујемо државу, али бих волео и да одмах дођемо до споразума о Косову и да видимо шта је, у ствари, тај споразум у очима Европске уније, рекао је председник Србије.

Данас је амбасадор Немачке, на питање хоће ли бити нових услова, јасно рекао да преговарачки оквир предвиђа правно обавезујући споразум са Косовом о добрим односима. "Ја бих волео да одмах почнемо да склапамо тај споразум", рекао је Николић.   

На питање да ли реално да Србија 2019. затвори поглавља, председник је рекао да је то мало година а много поглавља.

"Већ сутра треба да ангажујемо 1.000 људи, бог зна како ће тада изгледати политички односи, свако би желео да успех веже за свој мандат. Хајде да верујемо да је то могуће", рекао је председник.

Према његовим речима, Русија није никада као проблем истакла чланство Србије у Европској унији, али Николић сматра да би то могло да поквари наше економске позиције у Русији.

Николић је рекао да са руским амбасадором Александром Чепурином на састанку није разговарао о томе што је Србија отворила прва поглавља у приступним преговорима са ЕУ. 

Председник Николић је истакао да је због евроинтеграција потребна промена Устава посебно правила о својини. 

"Нема бољег од председника Владе" 

Говорећи о раду министара, Николић је рекао да постоје министри чијим радом није задовољан, али да неће рећи ко су они. 

"Нема бољег у Србији од председника Владе", рекао је Николић и истакао да ова Влада не клеца него појединци.

Србији нису потребни ванредни парламентрани избори, поновио је председник и додао да ће то зависити од става премијера. На питање о евентуалним председничким изборима, Николић је рекао да он изванредно обавља свој посао.

"Многима смета што сам после много година мука победио на председничким изборима. Знам да није престала борба против мене од када сам положио заклетву", рекао је Николић.

Према његовим речима, не иде се на изборе ако поједини министри не обављају добро свој посао него ако премијер не ради добро. "Ја немам амбиције да постављам министре али примећујем колико напредују поједина министарства", рекао је Николић.

Упитан како коментарише наводе поједних медија да се обрадовао смени министра одбране Братислава Гашића, Николић је казао да је управо са Гашићем највише сарађивао и да су имали коректне односе.

Говорећи о односу са министарком Зораном Михајловић, председник је рекао да јој је замерио што је на почетку свог мандата критиковала његова рад.   

"Сценарио са државним ударом није био реалан"

Председник је оценио да сценарио са државним ударом у Србији, о коме су спекулисали поједини медији, није био реалан.

"Не верујем у све оно што се напише или изговори. Неки људи мисле да смо Александар Вучић и ја у великом сукобу и, процењујући однос снага, сматрају да би у том сукобу требало да буду на страни Вучића. Премијер је чак од неких људи добио информацију да ћу 15. децембра формирати странку", рекао је Николић и објаснио да то види по понашању медија. 

Они који су разумнији, не дају ми никакав публицитет, а они други, који се директно стављају у функцију заштитника Вучића, нападају ме бесомучно, рекао је председник.

Председник је навео да не добија извештаје безбедносних служби о дешавањима у Србији јер их, како је рекао, "не тражи". 

На питање ко то одбија председнику државе да шаље извештаје, председник је рекао да је видео извештај службе који се њега тиче и који је потпуно нетачан.  

"Не кажем да је нетачан јер сам нешто украо, него нетачан о мом односу са човеком чије име и презиме сви знамо. Дакле, ако неко каже да ми је то кум и тај треба да ми да неке друге информације а не зна да се мој кум не зове тако, какве онда информације може да ми да - може да намести информације којима ће да ме залуди", рекао је председник.  

"Хрватска је застала негде у прошлости" 

Србија има отворено пријатељство са Словенијом, добре односе са Црном Гором који су на испиту, континуитет у пријатељству са Румунијом, истакао је Николић. 

Говорећи о односима у региону, председник је рекао да ће ићи и у Сарајево и у Загреб, али да у Хрватској и данас има чланова парламента који исказују мржњу према Србији.  

"Хрватска је застала негде у прошлости и она то мора да реши", оценио је председник Србије.  

"Подржавам Републику Српску, не можете говорити о великом пријатељству између Милорада Додика и мене али ја не водим РС. Милорад Додик је изабран од народа и да води РС, да буде просперитетна и мирна земља", рекао је Николић.

"Републику Српску штити Дејтонски споразум не желим да се мешам шта ће они да раде", навео је председник. Николић је рекао да има обавезу да подржава постојање БиХ и РС.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара