Селективно пропуштање грађана са српским личним картама на КиМ

Косовски житељи са српским личним картама полицијских управа МУП-а Србије током дана нису могли да преко појединих административних прелаза пређу у централну Србију, нити у Покрајину. У Приштини кажу да је реч о спровођењу споразума о слободи кретања из 2011. Како је за РТС потврдио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, косовске власти вечерас су обуставиле примену те уредбе.

Више путника је током протекле ноћи и данас заустављено на пункту Мердаре, због личних карата које су им издале полицијске управе МУП-а Србије измештене из градских центара на Косову. Није им дозвољено да уђу на Косово, а ни да са Косова пређу у централну Србију.

"Једна наша путница, госпођа из Брњице, која је путовала са нама, није код себе имала косовску личну карту, показала је српску личну карту, која важи до 2020. Они је једноставно нису пустили да пређе, да уђе у Србију", каже Богољуб Маринковић, приватни ауто-превозник из Грачанице.

У косовској полицији кажу да правило о коришћењу личних докумената на административним пунктовима није ново већ из 2011. године, на основу споразума Београда и Приштине из 2011. године.

"У споразуму који спроводимо прецизиране су специфичности личних карата с којима се може прелазити. То су личне карте издате од власти Србије, али се не дозвољава прелазак са другим личним картама или документима који имају косовске ознаке, односно која су издата од паралелних структура", објашњава Баки Кељани, портпарол косовске полиције. 

Одлука косовске полиције је изненађење у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

"Ми не знамо шта да радимо, какву информацију да дамо путницима, да ли могу да путују са таквим личним картама или не могу", каже Богољуб Маринковић.

Одлука косовске полиције овде на Мердару не отежава саобраћај, али путницима задаје муке јер не знају како ће даље ако им се забрани прелазак. Са одлуком косовске полиције упознати су и политички представници Срба у косовској влади.

Неки од њих су рекли да су о овом проблему разговарали са косовским премијером, од кога су тражили обуставу примене ове одлуке. Кажу да је премијер сагласан са тим и да се очекује писмена наредба полицијским јединицама на терену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара