Министри ЕУ: Српски акциони планови кључни за поглавља 23 и 24

Шефови дипломатија Европске уније су у Бриселу поздравили спроведене битне реформе у Србији и отварања поглавља у преговорима о чланству, истакавши да је Србија поднела акционе планове за поглавља 23 и 24 о владавини права и темељним слободама, "који ће бити јасне смернице за даље реформе и солидне резултате на тим пољима".

"Савет министара ЕУ охрабрује Србију да искористи овај повољан замах и ојача законодавне реформе и њихову опипљиву примену на кључним подручјима правосудне реформе, битке против корупције и организованог криминала, као и слободе изражавања и медија".

У закључцима заседања министара иностраних послова ЕУ се наводи да посебна пажња мора бити посвећена потпуном поштовању темељних права, укључујући заштиту рањивих група становништва, нарочито Рома и заштити мањина.

Министри ЕУ подвлаче да је "проширивање и даље кључна политика Уније и улагање у мир, демократију, напредак, безбедност и стабилност нашег континента" и поново истичу "неупитну опредељеност ЕУ" за улазак земаља Западног Балкана у ЕУ.

У завршном документу заседања се наводи да српске власти треба да "остваре даљи напредак у јачању независности демократских установа, државне управе, као и да снажно пораде на развијању делатне тржишне привреде и поспешењу услова пословања".

Такође се ставља до знања да "напредак у нормализацији односа с Косовом у оквиру поглавља преговора 35 мора бити оствариван упоредо с помаком у преговорима Србије о чланству".

Савет министара ЕУ", такође се наводи, "поздравља битан помак у дијалогу (Београд-Приштина), нарочито кад је реч о споразумима постигнутим 25-ог августа", чији је кључни део споразум о Заједници српских општина.

Министри ЕУ "позивају Србију да брзо спроведе свој део тог споразума и да конструктивно с Косовом поради на уобличавању и примени будућих споразума".

"Потребно је", наводе шефови дипломатија ЕУ, "да Србија одржи своје активно и конструктивно ангажовање у процесу нормализације с Косовом,где је уочен битан напредак, посебно склапање споразума 25-ог августа".

У закључцима заседања се истиче да ће Савет министара ЕУ и даље "помно пратити агажованост Србије у прилог трајног напретка у нормализацији односа с Косовом, укључујући спровођење у доброј вери свих досад склопљених договора".

Такође се понавља да Србија и Косово једно другог не могу кочити на путу ка ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара