Посланичка питања о претплати, владавини права и земљишту

Посланици републичког парламента наставили седницу постављањем питања представницима власти. Било је речи о финансирању РТС-а, владавини права, економском стању на југу Србије, власништву над пољопривредном земљишту у Војводини.

Посланик СПС и редитељ Срђан Драгојевић честитао је грађанима на отварању преговарачких поглавља 32 и 35 у нади да пут ка Европи неће бити превише дуг и мукотрпан.

Министарству културе и информисања је изнео предлог о финансирању РТС, који је, како је рекао, правичан и лако изводљив, али и води рачуна о смањеној платежној моћи грађана Србије.

Драгојевић предлаже да се претплата веже уз постпејд рачуне и рачуне за кабловске оператере и то са по 50 динара по рачуну, чиме би се, тврди, на годишњем нивоу сакупило потребних четири милијарде динара.

Напредњак Милан Новаковић је надлежне упитао ко су узурпатори државног пољопривредног земљишта, колика је површина узурпирана и колики се финансијски износ потражује од њих.

"Које су приватне компаније које су у процесу приватизације постале власници пољопривредног земљишта до 2012. године на територији Војводине и колико је хектара у њиховом поседу", упитао је Новаковић.

Демократа Балша Божовић питао је Владу Србије када ће грађани уживати плодове владавине права, будући да, како је навео, постоје небројени случајеви у којима су грађани који су, на пример, купили станове, преварени од стране инвестирора, финансијских институција и не могу да се уселе у те станове.

"Питамо Владу Србије како и на који начин ће решити горуће проблеме у друштву и када су у питању пензионери, здравствени и просветни радници, војници и полицајци. Када ће разумети да је владавина права основни предуслов да сваки грађанин сачува достојанство", била су Божовићева питања за извршну власт.

Посланик СДС Благоје Брадић поново је премијера Александра Вучића и министре питао када ће из центра Ниша бити измештена железничка пруга, који им је план за развој тога града, југа и југоистока Србије и када ће бити запослено 35.000 незапослених Нишлија.

За посланицу Нове Србије Дубравку Филиповски важно је било питање хране која пропадне, па је на адресу министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић упутила питање да ли се у Србији зна колико пропадне произведене хране и да ли њено минстарство размишља о закону којим би се непродата храна упућивала народним кухињама.

Након постављања питања посланици су започели расправу о девет законских предлога из области правосуђа, које им представља министар правде Никола Селаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара