Никодијевић: Ребаланс буџета технички – прерасподела неутрошеног

Београдски парламент разматраће 21. децембра, ребаланс градског буџета и критеријуме на основу којих ће општине добијати буџет за 2016. годину, најавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић, истичући као важну тачку дневног реда и уговор о јавно-приватном партнерству са приватним аутобуским превозницима.

Говорећи о ребалансу буџета, Никола Никодијевић је у изјави Танјугу рекао да је то "технички ребаланс", а не ребаланс у класичном смислу.

"Постоје приходи наших јавних предузећа и добит коју наплаћујемо од њих и постоје нека неутрошена средства из ове годне. Та неутрошена средства или средства која представљају добит се прерасподељују на ствари које сматрамо значајним, а то се првенствено односи на враћање дугова од пре пет, шест, седам година", објашњава Никодијевић, додајући да пре свега мисли на субвенције за комуналне услуге, које Град даје преко својих ЈП.

Како тврди Никодијевић, те субвенције годинама нису плаћане, нити евидентиране у буџету и није постојао реалан новац за њих, па су се гомилале као дугови, који сада износе око 5,5 милијарди динара. Градска власт ће од ове године градским предузећима враћати дугове, поручује.

"Хоћемо да растеретимо наша предузећа. Она сада раде на здравим ногама и на економским основама и принципима. Време је да почнемо да им враћамо дугове, с обзиром на то да су финансије града у овом тренутку доста стабилне", истиче председник Скупштине града.

Никодијевић наводи да се не може одједном вратити читав дуг, који је настао у последњих десетак година, али ће се први пут после десет година почети са уплатама и смањењем дуга.

"Очекујемо да ће после 2016. и 2017. тај дуг бити апсолутно анулиран, а све будуће обавезе, субвенције које Град буде дао биће на реалним основама", тврди Никодијевић, додајући да је "неко раније давао субвенције", иако за то није постојао реалан новац па су настали дугови града према његовим ЈП.

Критеријуми за буџете општина 

Никодијевић се осврнуо и на Предлог одлуке о утврђивању критеријума и мерила за обиме буџета општина, наводећи да се први пут доносе критеријуми који се односе на величину територије, број становника општине, на њену разруђеност, на то да ли је она само централна, или има и приградске делове. Циљ је да расподела новца у општинама буде праведнија.

"Досадашњи начин расподеле средстава није био заснован на некој логици и сада су први пут установљени јасни критеријуми по којима ће се општинама додељивати средства", тврди Никодијевић, који подвлачи да не постоје средства једне или друге општине, јер је све то новац грађана Београда.

У том контексту, Никодијевић је навео да то што, на пример, општина Стари град или Савски венац издају пословни простор који је градски, не значи да су то само њихове паре, већ да је то подједнако и новац људи у Обреновцу, Младеновцу, Гроцкој, Барајеву...

"Не можете на једној општини пет пута мењати украсне жардињере, а да на другој немате канализацију, асфалт, пијаћу воду до сваке куће. Желимо да направимо поштенију прерасподелу средстава грађана", подвукао је Никодијевић.

Председник Скупштине града сматра да се "неће сви сложити са поштеном расподелом и да ће бити оних којима ће бити криво што више неће моћи да штампају милионске брошуре и улажу у промоције и разне манифестације".

За услове живота достојне 21. века 

Како истиче Никодијевић, много је важније да сваки грађанин има услове живота достојне 21. века, да свако дете има асфалт и да не мора да иде у школу кроз блато, да свака кућа има прикључак на водовод и канализацију.

У вези са Нацртом уговора о јавно-приватном партнерству са приватним превозницима за потребе јавног превоза, Никодијевић наводи да рок за жалбу истиче у петак, али да се вероватно нико неће жалити јер је био само један понуђач – конзорцијум у оквиру кога наступају сви приватни превозници.

Са приватним превозницима се, како објашњава Никодијевић, потписује се уговор на десет година и могу се поставити оштрији критеријуми које ће морати буду испуњени.

"Они сада имају могућност да на десет година планирају куповину аутобуса и да осавремене услугу, а Град ће имати бољу контролу и у оквиру једног конзорцијума увид у све што се дешава у тој области", истиче Никодијевић, додајући да прогнозе говоре да ће превоз бити квалитетнији и ефикаснији.

Седницу на којој ће се расправљати о градском буџету за 2016. годину, председник Скупштине најављује за 28. децембар, како би се општинама оставило неколико дана да усвоје своје буџете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара