Стоп за српске личне карте грађана са Косова?

Граничној полицији Косова стигла је у поноћ уредба, према којој је забрањен улазак на Косово свим лицима која имају српске личне карте, а живе на територији Косова. Директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да постоје спекулације о томе, али да се пажљиво прати ситуација на прелазима. Тахири: Српске личне карте неважеће.

Како је Танјугу речено у Косовској полицији, на прелазима Јариње и Брњак на северу Косова примена ове уредбе још увек није почела.

Одлука власти у Приштини да забране улазак грађанима који живе на Косову, а имају српске личне карте, изазвала је забринутост међу косовским Србима, изјавио је градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић.

Јаблановић је у изјави Танјугу рекао да би спровођење такве одлуке негативно утицало на становништво на северу Косова јер грађани не би могли, након што изађу са Косова, да се врате кући.

Оцењује да је одлука званичне Приштине о српским личним картама неразумна и недобронамерна и да су са таквом одлуком били затечени и полицајци на прелазу Јариње.

"Нелогично је да грађани који имају српске личне карте из централне Србије могу на Косово, а да они који живе на Косову са истим таквим документима не могу", рекао је Јаблановић.

О том проблему са највишим косовским званичницима у Приштини у понедељак увече је разговарао председник Српске листе Славко Симић, који је у изјави новинарима рекао да је добио обећања да спорна уредба неће ступити на снагу.

"Добро је да неће ова одлука бити на снази, од јутрос ништа се не спроводи на прелазима, очекујем данас да се та уредба повуче и да сами припадници косовске полиције на терену о томе буду информисани и да све нормално функционише", рекао је Симић.

У току дана у Лепосавићу због новонастале ситуације требало би да се састану градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић и представници Косовске полиције.

Према спорној уредби, која још није заживела на северу Косова, на особама са српским личним картама и пребивалиштем на Косову требало би да се примењује косовски закон о странцима.

Директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да Београд пажљиво прати ситуацију на прелазима са Косовом.

"Тачно је да су се појавиле одређене спекулације о промени режима на интегрисаним прелазима. Пажљиво пратимо ситуацију и реаговаћемо зависно од развоја догађаја у току дана. Будите сигурни да уколико буде неких промена које нису у складу са споразумом, Србија као ни до сада неће ћутати и да ћемо заштити интересе наших грађана", рекао је Ђурић за РТС.

У међувремену је министарка за дијалог Приштине са Београдом Едита Тахири изјавила да су српске личне карте грађана који живе на Косову, према Бриселском споразуму о слободи кретања из 2011, илегалне и неважеће.

Коментаришући најновију ситуацију на прелазима на Косову где је косовској граничној полицији стигла уредба према којој је свим лицима која имају српске личне карте, а живе на Косову, забрањен улазак, Тахири је рекла да су "личне карте које је издала Србија, где се помињу косовске градске канцеларије, илегалне".

Према њеним речима, Бриселски споразум из 2011. о слободи кретања између Београда и Приштине односи се на важеће личне карте као докумената за прелаз издате од стране надлежних органа Србије и Приштине, и у складу са тим представљен је валидан примерак личних карата које ће друга страна признати.

"Све остале су неважеће, што значи да личне карте које су издале паралелне структуре су илегалне и у супротности са споразумом о слободи кретања. На Србији је да заустави издавање таквих нелегалних личних карата", рекла је Тахири за портал Кос Сев.

На питање колико дуго ће се "толерисати" грађанима да користе српске личне карте Тахири је рекла да ће им "уколико аплицирају за косовску личну карту, апликациони сертификат помоћи као додатни документ да пређу границу".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара