Савет Европе: Наставак дијалога кључ за Косово

Наставак дијалога Београда и Приштине уз европску перспективу за обе стране и јачање поштовања људских права, демократије и владавине права на Косову од пресудног су значаја за стабилност Западног Балкана, оцењује се у нацрту резолуције о Косову коју ће у јануару разматрати Парламентара скупштина Савета Европе.

У нацрту резолуције коју је јуче у Бриселу једногласно усвојио Комитет Парламентарне скупштине Савета Европе за политичка питања и демократију наводи се да би први приоритет Косова требало да буде обезбеђивање поштвања владавине права и борба против ендемске корупције, објављено је на сајту Савета Европе.

"Широко распрострањена корупција која је присутна у свим областима друштва, на свим нивоима власти, правосуђа и економије има негативан утицај на живот становништва на Косову, без обзира којој заједници припадају", наводи се у нацрту текста.

У нацрту резолуције сачињеном на основу извештаја који је припремио Аугустин Конде похваљује се напредак постигнут у области демократије и успешно организовање парламентарних избора на Косову 2014. године.

Истовремено, Комитет ПССЕ осудио је свако испољавање насиља, посебно унутар парламента у Приштини, оцењујући да због таквог понашања становништво губи поверење у демократске институције.

У нацрту резолуције констатује се да је општа клима у области заштите људских права и односа у заједници побољшана, али се власти у Приштини позивају да наставе да улажу напоре у даљем побољшање ових области.

Политички комитет позива ПССЕ да интезивира дијалог са Скупштином Косова, као и да се измени садашњи формат за сарадњу са политичким снагама изабраним у Скупштину Косова.

Косовска Скупштина позвана је да одреди делегацију која би укључила у рад и представнике мањинских заједница.

На састанку политичког Комитета у Бриселу учествовала је и српска делагација у ПССЕ, на челу са шефицом делегације Александром Ђуровић, која је, како је саопштено после састанка, предложила четири амандмана који су прихваћени.

Међу њима је и амандман који позива власти у Приштини да примене одредбе Бриселског споразума у вези са формирањем Заједнице српских општина, наводи се у саопштењу скупштине РС.Усвојени нацрт резолуције биће на дневном реду јануарског заседања Парламентарне скупштине СЕ у Стразбуру, од 25. до 29. јануара 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво